Снимка: dailymail.co.uk/ Памела Андерсън и принц Азим

Синът на султана на Бруней, принц Азим е починал „след продължително лечение на тежко заболяване“, съобщава вестник „Дейли мейл“. 38-годишният плейбой често беше засичан да се забавлява със звезди, сред които Скарлет Йохансон и Памела Андерсън.

Принц Азим е шестото дете на султана и четвърти по ред на трона. Според изданието той е починал в събота. В съответствие с ислямската традиция погребението му се провело още същия ден, преди да бъдат обявени седем дни национален траур.

Въпреки че точната причина за смъртта на Азим не е ясна се предполага, че е страдал от рак.

Азим беше фантастично богат, припомня вестник „Дейли мейл“. Нетната стойност на състоянието му се оценява на 5 милиарда долара, според Media, Entertainment and Arts Worldwide.

Сред звездите, с които е засичан са Майкъл Джексън, Памела Андерсън и Джоан Колинс. Сред другите приятели на принц Азим бяха Миша Бартън и Скарлет Йохансон.

Азим беше в приятелски отношения и с покойната телевизионна звезда Джейд Гуди. Двойката беше често засичана на купани през 2007 г. Принцът дори подари на Джейд пръстен като „знак на приятелство“, който според нея струвал около 3 милиона британски лири, въпреки че по-късно експертите определят стойността му на около 30 000 британски лири.

Azim също беше домакин на партита, на които присъстваха редица защитници на правата на хомосексуалните и транссексуалните.

Откритата подкрепа на Азим за ЛГБТ общността доведе до слухове, че той също е гей, въпреки че никога не е обсъждал открито своята сексуалност.

Неговата позиция привлече особено внимание през 2019 г., когато баща му Хасанал Болкиа обяви нов закон, според който всеки, който види гей може да го замеря с камъни до смърт.

Тогава Болкиа каза, че законът е част от стремежа към „по-силни“ ислямски учения в неговата малка австралийска нация, разположена на остров Борнео.

Но след международен протест Болкиа реши, че мораториумът върху смъртното наказание в Бруней трябва да бъде разширен и по новия закон.

Това означава, че докато наказанието за гей секс все още е официално смърт чрез убиване с камъни, султанът се е съгласил да не го използва. В Бруней не е имало публична екзекуция от 1957 г. насам.

В съобщението за смъртта на принца се казва, че сватбите и рождените дни все още ще бъдат разрешени по време на траура, въпреки че забавленията по време на събитията ще бъдат забранени.

Слуховете, че през седмицата гражданите ще бъдат наредени да носят бели ленти на ръкави или бели дрехи с трурни ленти, с е оказаха неверни, допълва изданието. В деня на смъртта на принца знамената в страната бяха свалени наполовина.

Азим е роден на 29 юли 1982 г. в столицата на Бруней – шесто дете и втори син на султан Болкиа от втората му съпруга Хаджа Мариам.

Принцът е учил в Международното училище в Бруне, преди да отиде в института Raffles в Сингапур и британския университет Оксфорд Брукс.

Азим беше известен у дома като режисьор, дизайнер и филантроп, който събираше пари за неизлечимо болни деца и такива с аутизъм. Никога не се е женил и не оставя след себе си деца.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!