Надежда Йорданова
Надежда Йорданова

„Нашата цел е да увеличим преднината си в края на изборния ден и ПП-ДБ да има по-голяма тежест. Шансовете да ни стигнат депутатите за самостоятелно управленско мнозинство, ако трябва да сме реалисти, не са особено големи“, заяви пред Нова Тв бившият правосъден министър Надежда Йорданова от коалиция ПП-ДБ.

„Затова искаме да имаме по-голяма тежест – за да наложим реформаторски дневен ред и формула за правителство. Подходът ни е ще е да говорим с всички за постигаме на съгласие по национални приоритети“, обясни тя.

„Нашите планове не включват коалиция с ГЕРБ. Няма данни да помръдват от проблема със справяне с корупцията и гарантирането на независим съд. Антикорупционните мерки са основна евроатлантическа ценност. Фактите сочат, че когато ГЕРБ имаше мнозинство, всяка стъпка в посока съдебна реформа беше имитация и прах в очите, изместване на проблема и дори задълбочаването му“, подчерта Йорданова.

Според нея приоритетите на ПП-ДБ са влизането в Шенген и еврозоната, модернизиране на българската армия и съдебна реформа. „Реформата е крайъгълният камък, около който се градят всички останали политики. Тя изисква реформа в прокуратурата, така че тя да работи по-ефективно и отчетно, главният прокурор да не бъде на върха на пирамидата и да бъде господар. Означава също и независим съд, в който законът да се прилага обективно“, каза Надежда Йорданова.

Позицията на ДБ е, че в момента съдът е политически зависим от „невидимата мрежа на статуквото“. Волята на административния ръководител има превес, а съдиите с независимо мнение са изтиквани настрани. Съдиите, избрани пряко от съдии, трябва да имат превес – политическата квота от НС да не бъде мнозинство в Съдийската колегия. Да не бъдат избирани действащи прокурори от обществената квота. Това прокарва определени политически зависимости. Трети компонент е бърз достъп и навременно правосъдие“, коментира Йорданова.

Според нея има неравномерно натоварване на съдиите в различните съдилища, както и проблем с формирането на съдебните такси, което пречи на достъпа до правосъдие.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук