Мустафа Карадайъ

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ се опитва да активизира изселниците ни в Турция, за да вдигне процента на движението в изборите на 2 април. Целта е ДПС да влезе отново във властта, става ясно от изказванията му на вечерята-ифтар с представители на общността в Бурса.

„На парламентарния вот през октомври (2022 г.) ДПС спечели над 90 процента от вашите гласове, но избирателната активност беше ниска. В тази връзка ви моля: предупредете нашите хора, че изборите в България са много важни за нас. Нека на 2 април масово да се явят пред избирателните урни и да дадат гласа си за ДПС“, заяви Карадайъ, цитиран от БТА.

По-късно, вече пред в. „Хюриет“, Мустафа Карадайъ призовава поне 300 хиляди изселници с право на глас от Турция да гласуват тази неделя. Целта била в следващото Народно събрание ДПС да прескочи бройката 40 депутати. „Ако минем 40 народни представители, можем да участваме в 2-партийна коалиция“, обяснява лидерът.

Припомняме, че в предишния 48-ми парламент ДПС имаше 36 депутати и беше трета сила. Каквато се очертава да бъде и в 49-ото НС, поне така сочат социологическите проучвания.

Лидерът на ДПС подозира (с основание, б.р.), че двете големи коалиции – ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще се обединят за кабинет поради крайно лошите си отношения от дълго време, които се задълбочават в предизборната обстановка. Този факт дава на ДПС възможност да стане партньор в евентуално правителство от два субекта, обяснява Мустафа Карадайъ.

Той прави сметката, че и двете първи коалиции ще вземат по около 80 депутати, както сочат прогнозите. Пред „Хюриет“ лидерът на ДПС признава, че за неговата партия „червени линии“ няма и тя може да влезе в кабинет с коя да е от двете. „Ако надхвърлим 40, можем да достигнем 121“, казва директно Мустафа Карадайъ.

Вероятността това да се случи не е малка. Заявеното вече желание на ПП-ДБ да правят кабинет на малцинството е доста смело, но и почти нереално, предвид нагласите на другите бъдещи участници в парламента. „Възраждане“ и БСП са ретроградни проруски партии и за да дадат подкрепата си, трябва България съвсем да смени европейската си посока. ГЕБР-СДС от своя страна не са склонни да подкрепят без персонално участие в правителство.

На изборите през ноември 2021 г. (когато Карадайъ беше и кандидат за президент) гласовете от Турция бяха общо около 90 000, а движението получи 34 мандата в 47-ото НС. През октомври 2022 г. ДПС получи общо 51 900 гласа от Турция и депутатите на ДПС в 48-ото НС бяха 36. С хартиената бюлетина шансовете за постигане на 40 места се увеличават.

Пред в. „Хюриет“ Карадайъ пресмята, че през последните 10 години 800 хил. души са емигрирали от България поради икономически трудности. „В ЕС 60 млрд. лева чакат да бъдат предоставени на България. Тези пари не идват, защото не е сформирано правителство и не са написани необходимите програми“, казва лидерът.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук