Борислав Сарафов
На снимката: Борислав Сарафов

Националната агенция за приходите (НАП) не откри несъответствия между декларираните и получени доходи и имущественото състояние на сина на Борислав Сарафов – директор на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор по разследването, съобщиха от прокуратурата.

„По повод медийни публикации и постъпил сигнал за придобити недвижими имоти на значителна стойност от сина на Борислав Сарафов, на 4 април 2019 бе разпоредена проверка от главния прокурор Сотир Цацаров. ВКП възложи на НАП извършването на данъчни ревизии на проверяваните лица. Ревизията обхваща периода 01.01.2015 – 31.12.2018 г. На 31 юли 2019 г. ТД на НАП – София изпрати на ВКП резултатите от приключилите данъчни ревизии. До момента във ВКП не са постъпили резултати от други действия, възложени на НАП по проверки на лица, заемащи висши държавни длъжности, за придобити от тях недвижими имоти”, пише в съобщението.

Борислав Сарафов излезе в отпуск на 4 април, след като името му беше забъркано в скандала „Апартамент гейт”.

В медиите се появиха публикации, според които синът на шефа на Националната следствена служба – Боби, роден през 1997г., се е сдобил с няколко луксозни имота – апартамент, ателие и гараж в луксозния комплекс Еделвайс в Бояна за общо 540 000 лв. Младежът трудно може да обясни този разход, тъй като няма участие във фирми и няма сключени ипотечни кредити.

Баща му Борислав Сарафов не е обявил такива суми в декларацията си пред Инспектората на ВСС. Цената на апартаментите определено изглежда преференциална. На пазара подобни имоти се предлагат значително по-скъпо.

Първата имотна придобивка на младия Боби Сарафов е на 9 август 2018 г. когато купува ателие 133.700 кв. м. с тераса 76,80 кв.м. за 291 030 лв. и гараж 57 кв. м. за 57 600 лв. И ако цената на гаража е пазарна, то за ателието момчето би трябвало да плати поне 80 000 отгоре според обявените цени в сайта на комплекс “Еделвайс”. Вторият апартамент е купен на 12 март 2019 и отново се води ателие – мезонет с площ 122.100 кв. и тераса – 86,50 кв. м. Цената е само 192 000 лв. Подобен мезонет в момента се предлага на сайта на комплекс “Еделвайс” за 189 000 евро.

Вчера оставката си подаде председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев, чието име също беше замесено в скандала с апартаментите. Пред журналисти той обясни, че всичко му е законно и че проверяващите не са открили нарушения. Георгиев добави, че обмислял да напусне поста си от дълго време.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук