Софийската дирекция на НАП спечели дело срещу частен съдебен изпълнител, който с неправомерни действия е нанесъл сериозна щета на фиска. Потвърдителното решение на Административен съд Плевен е окончателно и не подлежи на обжалване. В следствие на него съдебният изпълнител ще носи персонална солидарна отговорност за изплащане на несъбраните по негова вина вземания, на обща стойност над 1 млн. лв. заедно с лихвите към настоящия момент.

До съдебен процес се стига след като частният съдебен изпълнител (ЧСИ) с район на действие Окръжен съд Ловеч, образува изпълнително дело срещу софийско дружество за вземане по искане на частен кредитор от същия град, с което извършва закононарушение, т.к. излиза извън района на местната си компетентност. Към този момент НАП София вече има наложени запори върху банковите сметки и паричните средства на същото дружество, вписани по надлежния ред.

Съгласно българското законодателство, при образуване на изпълнителното дело ЧСИ е длъжен да присъедини към него и ТД на НАП София, в качеството й на кредитор, което той не прави, като по този начин не се съобразява със законните интереси на страните и третите лица в процеса.

В хода на ревизия на дружеството НАП София налага и запор върху вземането на частния кредитор, като уведомява съдебния изпълнител. Той признава вземането, но държавата продължава да не е присъединена в производството.

Въз основа на наложени от него обезпечителни мерки съдебният изпълнител получава по сметката си сумата от над 700 хил. лв. След още редица неправомерни действия, той възстановява сумата на дружеството-длъжник по открита в същия ден нова банкова сметка и прекратява изпълнителното дело. Сметката е запорирана незабавно от публичен изпълнител на приходната агенция, но сумата вече не е била налична по нея.

Възстановената от съдебният изпълнител сума се явява единственият годен актив на дружеството-длъжник. Действията на ЧСИ са в абсолютно нарушение на закона, съгласно който превеждане на сума по сметка на длъжник е възможно само след пълното удовлетворяване на претенциите на присъединените кредитори, какъвто се явява и НАП.

Междувременно ТД на НАП София изпраща сигнал за нарушенията на ЧСИ до

Министерство на правосъдието и Камарата на частните съдебни изпълнители. Стартира дисциплинарно производство, в резултат на което на частния съдебен изпълнител са наложени глоби за извършените нарушения, допълнени и увеличени по размер с окончателно решение на Върховния касационен съд.

Във връзка с установената отговорност на частния съдебен изпълнител приходната агенция е предприела действия за обезпечаване на вземането на държавата.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!