Организацията на обединените нации заяви днес, че най-малко 13 000 души се намират на границата на Турция с Гърция, след като Анкара заяви, че вече няма да пречи на мигрантите да заминат за Европа. В изявление на ООН се казва, че мигрантите са събрани на официалните гранични пунктове Пазаркуле и Ипсала, съобщават американски медии. Вече са факт и първите сблъсъци със силите на реда. При усилията на гръцката полиция да укроти напиращите хора се е наложило да се употреби сълзотворен газ.

Стотици мигранти се насочиха в петък през северозападна Турция към границата с България и Гърция.

По-рано турският вътрешен министър заяви, че 76 358 мигранти са напуснали границите на страната в посока към ЕС. Снощи Сойлу каза, че над 47 000 мигранти са напуснали Турция.

„Към 8:55 тази сутрин броят на мигрантите, напуснали страната ни през Одрин (провинция, граничеща с Гърция и България в северозападната част на Турция), е 76 358“, заяви Сойлу в съобщение в Туитър, цитирано от РИА „Новости“.

До 9 часа сутринта нямаше нищо ново по българската граница. Там нямаше движение. В момента наистина няма повод за притеснение, каза пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

„Напрежението, и то сериозно, е на гръцко-турската граница. В този триъгълник между българската, турската и гръцката граници, ако гръцките власти пропуснат групи мигранти, оттам те буквално са на метри от българската граница и могат да се насочат да минат през страната ни. Вие видяхте, че един от възможните маршрути е България”, коментира той.

Министърът увери, че при необходимост на границата може да бъде изпратено подкрепление.

„Гранична полиция и МВР си вършат перфектно работата в момента. Самата „Гранична полиция” има възможност да изпрати до 400 души, ако се налага. Армията също, в рамките на не повече от 4 часа, може да изпрати 400 човека – 300 от сухопътни войски в Стара Загора, Хасково и Ямбол; 50 от специалните сили и 40 от Военна полиция. Целта е да не се допусне пробив и да се установи маршрут през България. И тук трябва да бъдем ясни и безкомпромисни”, отсече Каракачанов.

Той предупреди, че България не трябва да допуска ситуацията в Гърция и Италия, които са се превърнали в коридор на бежанците към Европа.

Военният министър каза, че сред бежанците на гръцката граница има изключително агресивни мигранти, които са снабдени с подръчни оръжия, което е принудило властите там да използват газови и шокови гранати и да използват сила за отблъскването им.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!