Angelakova
Напусна ни незабравимата Христина Ангелакова

Оперната прима Христина Ангелакова си отиде завинаги на 73 години. Тя остави незабравима следа в историята на българското оперно изкуство.

Звездата е родена в Исперих на 29 октомври 1944 година. Завършва средното си образование в Шумен, след което се премества в София и се записва в Българската държавна консерватория (сега Национална музикална академия „Панчо Владигеров“), в класа на професор Сима Иванова. След завършването си заминава за Италия, където записва специализация в академията „Санта Чечилия“ в Рим. По-късно подписва тригодишен договор с операта „La Scala“, където са и първите й публични изяви. След редица награди в престижни световни конкурси, тя е поканена да се завърне в България и да пее в Софийската народна опера. Завръща се у нас и пее на най-престижната оперна сцена в страната цели 23 години, но не спира и да гастролира по света. В периода 2001 – 2004 година е директор на Софийската опера. От 1985 г. преподава оперно пеене в Националната музикална академия, а от 2000 г. е доцент.

„Късметлийка съм, защото цял живот съм правила това, което съм искала, което съм можела, и по-голям късмет от това няма“ – бе казала пред БГНЕС през 2014 година голямата българска оперна певица Христина Ангелакова.

Тя ще се запомни с блестящи художествени превъплъщения на роли от италианската, руската, френската и българската опера: Амнерис, Азучена, Кармен, Сантуца, Изабела от „Италианката в Алжир“ на Росини, Маделон от „Андре Шение“, Графинята и Полина от „Дама Пика“, Марфа от „Борис Годунов“, Ахросимова от „Война и мир“, Дуеня от едноименната опера на Прокофиев, Лукреция от „Поругаването на Лукреция“ от Бритън и др. Певицата допринесе много и за популяризирането на български опери като „Хан Крум“ от Александър Йосифов, „Хан Аспарух“ от Ал. Райчев, „Саламбо“ на Веселин Стоянов.

Паралелно с дейността си в България, Ангелакова направи и авторитетна международна кариера, отвела я до сцените на миланската „Ла Скала“, Римската опера, „Дойчеопер“ – Берлин, Мюнхен, Будапеща, Дюселдорф, Лиеж, Лайпциг, Болоня, Палермо, Равена, „Болшой театър“ – Москва, Руан, Атина и др. Концертира из цяла Европа и в страната с авторитетни оркестри, камерни формации и хорове. Христина Ангелакова в първите години на новия XXI век стана първата жена-директор на Националната опера и балет. Тя има почетно звание „Комендаторе“ на Италианската република за изключителни заслуги към културата на Италия. Има и българско отличие – орден „Св. Св. Кирил и Методий“.

Вечна й памет!

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук