кибератака

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди за нарастващо ниво на престъпност в интернет, вследствие кризата с коронавируса, съобщи сайтът „Евронюз“.

Европол, който координира полицейското сътрудничество на европейско ниво, през последните седмици участва в глобална операция срещу продажбата на фалшиви лекарства. В резултат са конфискувани над 4,4 милиона единици нелегални лекарства в цял свят.

Наблюденията на оторизинати органи в Европейския съюз показват, че има ръст на престъпленията в ЕС, извършвани с помощта на интернет.

„Броят на фалшивите лекарства, предполагаеми средства за дезинфекция и чудодейни лекарства, които се продават онлайн, е потресаващ“, заяви във видеообръщение Урсула фон дер Лайен.

Най-разпространените медицински изделия, предлагани в момента онлайн, са фалшиви хирургически маски.

Тя предупреди, че ако бъде разработена ваксина срещу коронавируса, съответните правителства и оторизирани органи ще информират официално за това. Фон дер Лайен посъветва гражданите да се доверяват само на надеждни източници.

Вследствие на проведената машабна операция от Европол, в която са участвали 90 държави, са разбити 37 организирани престъпни групи и са арестувани 121 човека. Разкрити са 2 500 уебсайта и онлайн магазини.

В Съединените щати самолечението със съмнителни лекарства вече има фатални последици: мъж е починал в Аризона, а жена се е разболяла сериозно, след като са приели хлорохин фосфат под формата на препарат за почистване на аквариума, за да се самолекуват срещу коронавирус. Версията на медикамента не е получила одобрение като средство за лечение срещу коронавируси.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук