НАТО

На среща на Северноатлантическия съвет на НАТО на равнище посланици, проведена днес в Брюксел, съюзниците ни „изразиха солидарност с България по повод дестабилизиращите действия на Русия на нейна територия и подчертаха още веднъж пълната си подкрепа за нейния суверенитет“. Това съобщиха от МВнР.

На днешната среща са били изслушани председателят на ДАНС и директорът на Служба военно разузнаване. Те са запознали Съвета с „разкритите незаконни действия на руски граждани на територията на Република България от 2011 г. насам“, казаха от МВнР.

От министерството подчертаха, че „всички 29 държави направиха изявления в подкрепа на България“.

Припомняме, че на 28 април, специализирана прокуратура и ДАНС представиха информация относно наблюдавано досъдебно производство, свързано с националната сигурност на страната. И обявиха, че се разследват руски граждани, замесени при 4 случая на взривове на оръжия и боеприпаси в България.

Първият случай е от 12 ноември 2011 г. до село Долни дол. Взривен е склад, собственост на търговско дружество „Емко“, собственост на българският оръжеен търговец Емилиан Гебрев.

Вторият случай е през 2015 г. до село Иганово, където е взривен склад с готова продукция на ВМЗ – Сопот. Част от унищожената продукция също е собственост на търговско дружество „Емко“.

Третият случай отново е от 2015 г. На 31 май в сградата на бившия Институт за специална техника в София възниква пожар, който е предмет на разследване по друго досъдебно производство. Изгарят иззетите веществени доказателства по делото за взривовете в складовете на ВМЗ – Сопот. Заключението на пожарникарите е, че няма наличие на самозапалване.

Четвъртият случай е от 2020 г. до гр. Мъглиж, когато е взривен склад за капсул-детонатори и капсул-възпламенители на завод „Арсенал“, гр. Казанлък. „Арсенал“ е стратегически обект от значение за националната ни сигурност.

„От получена информация по линия на международно сътрудничество, както и незабавната координация и действия на ДАНС, може да се направи обосновано предположение за връзка между взривовете на територията на България, опитите за отравяне на трима български граждани, и извършването на тежки престъпления на територията на други държави“, съобщи тогава говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

След съобщението на прокуратурата, отношенията между София и Москва се обтегнаха неимоверно.

На 29 април България дори беше поставена в списъка на неприятелските на Русия държави. В този списък са още САЩ, Полша, Чехия, Литва, Латвия, Естония, Великобритания, Грузия, Украйна и Австралия.

След избухването на скандала, посолството на САЩ излезе с официална позиция, че подкрепя България и застава заедно с нея срещу злонамерени действия на нейна територия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!