Рагнар Лодброк

Ако сте фенове на сериала „Вигинги” със сигурност много сте страдали, когато великият Рагнар Лодброк беше убит.

Всъщност сериалът не е основан само на фикцията, а на истинска история. Рагнар Лодброк е реален персонаж, изключително почитан на Скандинавския полуостров.

ЕТО И НЕГОВАТА ИСТОРИЯ:

За безстрашния викинг има много легенди, които поставят под въпрос автентичността му. Често на героите от фолклора са приписвани изумително за времето си неща, а славата им се предавала от поколение на поколение.

Рагнар Лодброк

За Рагнар има много митове и легенди, а историците и до днес спорят дали наистина е живял някога.

Ако това е вярно, със сигурност може да се твърди, че той е велик войн и първият скандинавец покорил Англия.

ЖИТЕЙСКИ ПЪТ:

Рагнар е споменат в няколко скандинавски саги, както и в „Gesta Danorum”, за която се смята, че е най-достоверната книга, описваща ранната история на Дания.

Великият викинг бил заплаха, както за Англия и Франкия (днес Франция – бел.ред.), така и за Нортумбрия, Уесекс и Западнофранкското кралство.

Рагнар Лодброк

Рагнар Лодброк се е женил три пъти – първо за смелата Лагерта, след това за благородничката Þóra Borgarhjǫrtr и накрая за принцеса Аслаг.

Рагнар Лодброк
на снимката: Лагерта, съпруга на Рагнар

Той имал няколко сина, които също са оставили следа в историята на Скандинавия – Ивар Безкостни, Бьорн Железният, Халфдан Рагнарсон, Сигурд и Уба.

Рагнар Лодброк

Те предвождали армията, която нахлула в Англия, за да отмъстят на крал Елла, който, според легендата, заловил баща им и го осъдил на смърт, завързвайки го с вериги в стая, пълна със змии.

Рагнар Лодброк

Макар, че в нашумелия сериал „Викинги” има много съвпадения с действителността, са допуснати и някой неточности, както в случая със смъртта на Рагнар.

Синовете на викинга пленили и осъдили на смърт крал Ела, който издъхнал в жестоки мъчения.

ГЕРОЙ НА СКАНДИНАВСКИЯ ПОЛУОСТРОВ:

На 28 март Скандинавските държави почитат Рагнар Лодброк.

Датата не е случайна – историците смятат, че на този  ден, през 845г., се е състояла кулминацията на викингските нападения над Западна Франкия (по-късно Франкска империя – бел.ред.).

Великият завоевател Рагнар Лодброк и 120 кораба пълни с викинги използвали река Сена, за да стигат до Париж.

Рагнар Лодброк

Кралят на Западна Франкия Шарл II Плешивия изпратил малка армия срещу нашествениците. Половината от тях били избити, а другите избягали.

На Великден, според църковния календар, викингите стигнали Париж, ограбили града, но си тръгнали чак след като кралят им дал 2 570 килограма злато и сребро.

ЛЕГЕНДАТА за Рагнар Лодброк:

Хората смятали Рагнар за син на бог Один.

Рагнар Лодброк

Легендата разказва, че Лодброк спечелил след битка с дракон, в която бил облечен с панталон и риза, напоени с катран, за да се предпази от драконската отрова. Според друго предание, кожените му панталони били ушити от съпругата му Лагерта и му служели за амулет.

 

Още за викингите може да разберете тук.

Още любопитни новини може да намерите на нашата Фейсбук страница.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук