Флоки

Ако гледате един от най-добрите исторически сериали „Викинги”, със сигурност знаете, че преди броени дни излезе първият епизод от новия сезон.

Вероятно съпреживявате историите на главните герои и след великия Рагнар Лодброк, Флоки ви е фаворитът.

Флоки

Продукцията до голяма степен е исторически акуратна, затова можем да ви споделим, че наистина по скандинавските земи някога е ходил и истинският Флоки.

ФЛОКИ ВИЛГЕРДАРСОН – МЪЖЪТ, КОЙТО ОТКРИ ИСЛАНДИЯ

Не е тайна за никого, че „Хистори ченъл” (History Channel) обединява историите на различни викинги, живели по различно време, под една шапка. Продуцентът Майкъл Хърст и неговият екип не веднъж са казвали, че не претендират за историческа точност на сериала.

Попитан защо е избрал именно Рагранд Лодброк за главно действащо лице, той обясни, че е искал да разкаже историята на династията на великия завоевател и синовете му.

Рагнар
на снимката: Рагнар Лодброк, източник: History Channel

Разбира се, фактът, че смъртта на Рагнар е довела до инвазията на викингите в Англия, също е спомогнал за взимането на съдбоносното решение.

Също както Роло (известен в историята Хролф, често титулуван като Роберт I (за да бъде отличен от наследниците си) е викингски предводител, основател и първи владетел на викингското херцогство, което по-късно започва да се нарича Нормандия. Неговите наследници са титулувани като дукове на Нормандия, а след норманското нашествие от 1066 г. и като Крале на Англия – бел. ред.), Флоки е още един от ключовите исторически личности с главна роля във филмовата продукция на „Хистори ченъл”.

Флоки

Единствената разлика е, че Флоки и Рагнар са живели по едно и също време, въпреки че са имали значителна разлика в годините.

Според историята, истинското му име било Флоки Вилгердарсон. Предполага се, че бил роден около 830г., а Рагнар Лодброк е умрял през 840-та.

КОЙ Е ФЛОКИ ВИЛГЕРДАРСОН?

Флоки Вилгердарсон бил авантюрист. Роден е в Норвегия през 830г., в семейството на Гламур и Вилгред Хорда-Карадоти. Историците предполагат, че е загинал през IX век, но точната дата на смъртта му не е известна.

Флоки

Името му Вилгердарсон идва от това на майка му – Вилгред, а прякорът му Храфна/Равна – от „raven” (гарван – превод от английски)

Познат е като първият норвежец, който доброволно отплавал към един остров, по-популярен днес като Исландия. Флоки бил третият викинг-изследовател, който ходил до непознатата земя.

Флоки

ФЛОКИ ВИЛГЕРДАРСОН И ИСЛАНДИЯ

Един от малкото исторически източници, които разказват историята на Флоки е „Книгата на колониите” (Landnéhoabók) – исландска книга, в която е записана историята на Исландия от IX и X век.

Флоки

В нея са описани детайли от пътуването на Флоки до острова, населването на Исландия, както и историите на Надод (Naddodd) и Гардар Сваварсън (Garðar Svavarsson), двамата викинги, плавали до Исландия преди Флоки.

Според историческата справка, Надод бил първият викинг, който пристигнал на острова, но само, защото се изгубил по пътя си от Норвегия към Фарьорските острови.

След кратък престой, Надод и хората му решили да поемат все пак по пътя си към Фарьорските острови. Щом се качили на лодките завалял сняг. Затова Надод нарекъл острова Снежната земя (Snowland).

Исландия

Малко след посещението на Нодод, друг викинг от Швеция – Гардар Сваварсън решил да отиде до Снежната земя, за да види какво всъщност има там.

Щом стигнал, той решил да плава около бреговете на земята и така установил, че Снежната земя всъщност е остров.

Той и неговите мъже прекарали зимата там. Когато се завърнал у дома, решил и той да има принос в кръщаването на откритието си и го нарекъл Островът на Гардар (Garðarshólm).

Историята за безлюден остров на северозапад от Фарьорските острови, събудила любопитството и на други викинги.

Флоки Вилгердарсон бил един от тях. Той решил да посети мястото и за целта натоварил на лодката си целия си добитък и покъщнина.

Флоки

Макар, че викингите са известни със своята блестяща способност да се ориентират, те не са имали много приспособления, които да им показват посоките. Плавали са според позицията на звездите и Луната, тъй като компасът още не бил изобретен.

Викингите предпочитали да пътуват през пролетта и есента – не, не е случайно, че именно тогава е миграцията на птиците. Известните войни изследвали и изучавали маршрутите на пернатите и ги следвали.

Когато решил да се отправи на дългото пътешествие, Флоки взел със себе си три гарвана, помолил Боговете за помощ и потеглил. По време на плаването, пускал птиците една по една.

Флоки

Първият гарван летял към Фарьорските острови, а вторият се върнал на кораба. Третият обаче полетял на северозапад и никога не се върнал. Това помогнало на Флоки да намери острова и успешно да акостира на западния бряг на Острова на Гардар (Garðarshólm).

Именно заради това, Флоки получил прякора си „Гарванът”.

Викингът и екипажът му се заселили на острова и се приготвили да прекарат зимата там. Лятото било много горещо и Флоки не бил подготвен за изключително студената зима, която последвала.

Залисани от лов, риболов и събиране на яйца, Флоки и хората му забравили за добитъка, който взели със себе си. И резултатът не закъснял – всички животни, които били докарали измрели през зимата.

Флоки

Един ден, Флоки се качил на най-високата планина около лагера си и в далечината видял фиорд (дълъг и тесен морски залив между скали или стръмни склонове, образуван от наводняването на долина от ледници – бел. ред.), целият покрит с лед, макар, че било вече средата на пролетта.

Ето защо той нарекъл острова Исландия (идва от английската думаice” – лед).

След като се завърнал в Норвегия, вероятно защото бил разстроен от случилото се в Исландия, Флоки казал на другите викинги, че островът не си заслужава.

Флоки

Някои хора от екипажа му обаче не били на същото мнение и твърдели, че това е обещаваща земя с много възможности.

СМЪРТТА НА ФЛОКИ

Според книгата „Книгата на колониите”, Флоки се е върнал в Исландия, независимо, че говорил лошо за острова.

Флоки

В историческите справки пише, че той се заселил на новото място и живял там до смъртта си.

СЕМЕЙСТВОТО НА ФЛОКИ

Твърди се, че Флоки имал дъщеря на име Тьотгерт Флокидотър (Thjodgerd Flókisdóttur) и трима синове – Тронд Гата, Торлак Равна-Флокесон и Одлиф Стаф.

Флоки

СЪПРУГАТА НА ФЛОКИ

Гроа Гро Бьорнсдотир (Groa Gro Bjornsdottir) е единствената известна съпруга на Флоки, запазена в историческите летописи.

(В сериала „Викигни”, жената на Флоки се казва Хелга, но смело можем да кажем, че това е измислица на продуцента Майкъл Хърст.)

Флоки

Гроа Гро Бьорнсдотир е майката на синовете на Флоки, но в историческите справки пише, че е мащеха на дъщерята на викинга. Коя е била майката на Тьотгерт Флокидотър и до днес не е ясно.

ФЛОКИ, ИВАР БЕЗКОСТНИ И БЬОРН ЖЕЛЕЗНИ

Наистина ли Флоки е построил нещо подобно на инвалидна количка за Ивар Безкостни. Най-вероятно, не!

Ивар
на снимката: Ивар Безкостни, източник: History Channel

Няма никакви исторически сведения Флоки и Рагнар да са се срещали. Самият факт, че единият е роден 10 години преди другият да умре доказва, че едва ли двамата са били близки приятели, независимо от интерпретацията на „Хистори ченъл”.

Флоки

 

Вижте още 10 неща за викингите, които със сигурност не знаете – ТУК.

В този материал говорихме за великия Рагнар Лодброк. Вижте неговата история ТУК.

Знаете ли кой е бащата на Норвегия? Вижте ТУК.

Безжичната мрежа Bluethooth произлиза от крал на викингите. Може да разберете повече ТУК.

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Фейсбук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук