От днес е позволено на двама родители с деца да се разхождат в парка, между 9:30 и 18:30, след като повече от месец това беше забранено.  Преди и след тези часове може да спортувате  на открито или да разходите кучето си.

Мярката бе въведена, за да се предотврати разпространението на коронавируса в страната, като според Националния щаб в парковете се събират много хора, за да пият бира, не носят маски и не пазят дистанция – все сериозни нарушения в условията на коронавирусната пандемия и извънредното положение. Освен това за разходка в парка имаше глоба, първоначално 5 000 лева, а после 300.

До днес в парковете (законно) можеха да ходят само собствениците на кучета. Но тъй като пролетта напира, а времето все по-често е слънчево, а карантината у нас продължава вече почти два месеца, много хора започнаха да осиновяват кучета само и само, за да излязат на въздух.

И въпреки съпротивата на Националния щаб, според които отхлабването на мерките (а именно разходките в парка) ще доведат до сериозно увеличение на броя на заразените.

Само, че по лични впечатления до вчера тази забрана също не се спазваше особено. В столичните паркове непрекъснато имаше и родители с деца, и възрастни, които спортуват, и млади, които пият бира. Но част от тези неща вече са законни и няма да ви глобят 300 лева, ако ви хванат да го правите.

ДЕБАТИ.БГ провери как се следи за еднопосочното движение по алеите, да не се струпват хора и да не се стои по пейките. Вижте във видеото или в нашата галерия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!