Евгений Кънев бизнес
на снимката: Евгений Кънев

Разбира се, победата на Румен Радев носи по-скоро облекчение, отколкото някакъв възторг.

Най-после имаме предпоставки за някаква съществена промяна на мафиотския модел, който беше наложен на страната през последните 20 години и чийто черти станаха видни за всички през последните 10 години.

Накратко, той се състои в изсмукване на ресурсите на страната в полза на малка група партийци и десари от стария комунистически режим, обслужващи интересите на Русия, а понякога и тези на западни страни.

За целта беше създаден един огромен театър с членството в ЕС и НАТО, с партии и лидери уж демократи, десни и евроатлантици. Този театър хвана за ръкопляскащи зрители старите седесари, които най-после бяха щастливи да видят как някой “бие комунистите”. И които до последно подкрепяха разни актьори, дори от академичната общност, но с поддържаща маскарада роля. Театърът на зависимостите.

В началото и аз мислех Румен Радев за поредния човек от театъра. Докато нямах възможността по неполитически причини да го опозная и се убедя, че няма нищо общо с публичния му образ на подставено лице, кукла на конци от Русия. Изключително пъргав ум, много находчив, почтен, болезнено честолюбив (!), патриот без условности. Този контраст с натрапената представа за него и особено с образа на тогавашния премиер ми разкри в пълна степен маскарада, в който са ни вкарали с фалшиви етикети на политическите роли.

Започнах да се връщам назад във времето и установих интересни факти, на които не бях обърнал внимание. Всички безкритично приеха думите на руския пенсиониран генерал Решетников, че едва ли не той лично е определил неговата кандидатура. Но в кой друг случай Русия толкова елементарно е разкривала кои са нейните агенти у нас, освен ако не е активно мероприятие за компрометиране? Всъщност, стана ясно, че човекът разхождал у нас генерала е същият, който навремето е завел ББ да пази Живков. Т.е много по-вероятно е първият човек казал на Корнелия за Радев да е ББ, а след това услужливо да е помогнал да го изберат за президент със своя невнятна конкурентна кандидатура. По някаква своя договорка я с Русия, я със Запада. Без да го познават.

Когато за първи път Радев споделя своите мотиви за президент не става и дума за Русия, а за лошото управление на авиацията. Към онзи момент тя е изцяло с руско въоръжение, летците изнемогват, а Русия често прави агресивни прелитания над наша територия. Нещо повече, по данни от тогавашния военен министър Ненчев, Радев е предложил ремонта на МИГ да се случва … в Полша, вместо Русия. Радев споменава Русия за първи път, когато е представян на червените структури като номиниран за президент.

По-късно и до ден днешен той се обявява за едва ли не защитник на руските интереси. НО никога не налага вето или отказва подпис под документ налагащ или удължаващ санкции срещу Русия или декларация за нейната агресия. За последно, осъждане на тази агресия беше извършено от неговия външен министър Стоев през август. Нещо повече, Радев най-после включи България в антируската инициатива “3 морета”, че даже и направи България домакин. Не искам да кажа, че е човек на Америка, а че преценява добре кое е добро за България.

Апропо, дори в предизборния дебат каза, че България не може да следва модела на Русия, а на следващия ден все пак уточни, че анексията на Крим е незаконна. Да, остава май само неговата защита на Грипен. Но и тогава беше ясно, че с нищо не може да повлияе и е само игра пред червения електорат. Та кой проруски президент ще слага отявлен натовец за премиер и за ключови министри западни възпитаници? Че и партия да направят срещу руските интереси у нас? С хора почти изцяло работили за американски организации?

А що се отнася до “бъкащия” с ченгета предизборен комитет – те са 7/189 души, сред които космонавта Георги Иванов и бай Осман Октай.

Пиша това всичко за тези 22% от гласувалите за ДБ и Герджиков и за които Радев продължава да е червен и руски човек. Няма за тях да припомням опонирането на Путин от Радев в Русия на фона на сделките на ББ с Русия.

А да ги успокоя, че България е в добри ръце, въпреки техния избор.

Коментарът е от „Фейсбук“ профила на автора 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!