подводница, АУКУС

В понеделник Австралия официално стартира горещо оспорвана програма за оборудване на военноморските си сили с атомни подводници в рамките на нов отбранителен съюз с Великобритания и САЩ, съобщи АФП.

Австралия, Съединените щати и Великобритания сключиха официално споразумение. С него Канбера получава достъп до технология за атомни подводници. Документът бе подписан в парламента в австралийската столица.

Министърът на отбраната Питър Дътън се присъедини към американските и британските дипломати при подписването на споразумението. Документът позволява обмена на чувствителна „информация за ядрените двигатели на военноморските сили“ между техните държави.

Австралийският премиер Скот Морисън заяви:

„За първи път Съединените щати и Великобритания ще споделят тази информация с трета страна. Това е нещо, към което Австралия се стремеше отдавна и правителството ни успя да го постигне. Заслужаваше си да получим достъп до тази важна отбранителна технология и информация.

Морисън посочи, че Австралия ще продължи да спазва напълно и безусловно всички задължения по Договора за неразпространение на ядрените оръжия. Но той подчерта, че Пактът за стратегическа стабилност с Вашингтон и Лондон (АУКУС) е изключително важен за бъдещето на страната.

Това е първото публично подписано споразумение за технологията, откакто трите държави обявиха през септември създаването на отбранителен съюз AUKUS. Основната му цел е да се противопоставят на стратегическото напрежение в Тихия океан, където съперничеството между Китай и САЩ нараства.

Сделката ще помогне на Австралия да завърши 18-месечно проучване за закупуване на подводници, заяви Дътън.

Все още предстои да се решат подробностите по обществената поръчка, включително дали Австралия ще избере плавателен съд, базиран на американски или британски атомни подводници.

„С достъпа до информацията, която предоставя това споразумение, в съчетание с десетилетията опит в областта на военноморските подводници с ядрена мощност, които имат нашите партньори от Обединеното кралство и САЩ, Австралия също ще бъде в състояние да бъде отговорен и надежден стопанин на тази технология“, заяви Дътън в изявление.

Преди подписването президентът на САЩ Джо Байдън заяви в меморандум, с който одобри сделката в петък, че тя ще подобри „взаимната отбранителна позиция“ на трите държави.

В рамките на сделката AUKUS Австралия ще получи осем съвременни подводници с ядрени двигатели, но с конвенционално въоръжение, способни да изпълняват невидими за противника мисии на далечни разстояния. Тя предвижда също така споделяне на кибернетични способности, способности за изкуствен интелект, квантови способности и неуточнени подводни способности.

Споразумението разгневи Китай, който го определя като „изключително безотговорна“ заплаха за стабилността в региона.

То разгневи и Франция, която в последния момент откри, че собственият ѝ договор за дизелово-електрически подводници с Австралия, наскоро оценен на 65 млрд. щатски долара, е бил прекратен. Това предизвика тежка дипломатическа криза между Австралия и Франция.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук