Стефан Янев

Българското правителство договаря покупката на две подводници и осем нови изтребителя. Това заяви министърът на отбраната Стефан Янев в „Денят на живо с Наделина Анева“ по „Нова нюз“.

„Подводници нямаме, всеки флот е хубаво да има такава способност. Водят се разговори с определена държава за определен тип подводници, но всичко в момента е на ниво преговори. Има начин средства за подводница да бъдат предвидени в бюджета или в актуализацията му.“

По думи на Янев подводниците няма да са нови, но все пак са в добро техническо състояние. Освен тях ще купуваме още 8 изтребителя от САЩ, но засега не се знае кога.

Министърът на отбраната коментира и настоящия конфликт между Украйна и Русия, като заяви, че в момента се работи по три възможни сценария при ескалация на конфликта. Той обясни, че в календара на НАТО предстои среща на министрите на отбраната през февруари и дотогава трябва да имаме национална позиция, която той да защити на срещата.

„От войната хората страдат, никой не я иска, но е наша отговорност да вземем мерки и да бъдем подготвени за нея. Българската армия е призвана да поддържа готовност, така осигурява суверенитета и териториалната цялост на страната.“

Янев обаче е категоричен, че армията ни може да реагира при влошаване на конфликта между Русия и Украйна.

„НАТО и САЩ заявиха, че няма да се намесят, а България има своя принос към решенията на НАТО. За България може да има и други последствия от такъв един конфликт, затова трябва да имаме готовност“, каза още министърът.

Янев още посочи, че страната ни трябва да инвестира в превъоръжаване, за да може българската армия да бъде адекватна на нивото на останалите държави в НАТО.  2% от БВП за отбрана е планирано да се стигне до 2024 г.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук