Румен Радев
на снимката: президентът Румен Радев

Днес президентът Румен Радев отчете 2 години от встъпването си в длъжност. Ето кои бяха най-важните акценти в речта му:

*

„За съжаление българската демокрация ускорено губи позиции. Свободата на словото е обект на преследване. Последните критични гласове в българския ефир, изтъкнати професионалисти, се притискат с инструментите на властта. Доверието в парламента достигна критично ниско ниво. Все повече закони се променят кардинално с преходни и заключителни разпоредби, и се  избягва общественото обсъждане и оценката за въздействие. Законодателният процес става непредвидим и елиминира гражданското участие. Лобисткото законодателство измества безцеремонно обществения интерес.”

*

„Нужна е радикална промяна на политическата среда и на стила на управление. Историята е показала, че закърняването на представителната демокрация води до концентрация на политическата власт в тесен елит, който трансформира тази власт в икономически облаги и ги влага в още повече власт. Така този елит бетонира властта си и порочният кръг се затваря.”

*

Ако партиите искат да се видят на бъдещия политически хоризонт, трябва да се чистят от корумпирани и некомпетентни кадри с управленски амбиции. Ако нашето общество осъзнае своята сила и отговорност, то може да се справи с истинския проблем на България – безнаказаните престъпност и корупция. Ако се справим с този проблем, ще се гарантира прозрачна и справедлива обществена и бизнес среда, в която и другите проблеми ще намерят своето решение.

*

„Крайно време е да се разграничат корумпирани от ограбени, механизмите за контрол над властта трябва да бъдат разширени и да включат не само формална проверка на имуществени декларации на политиците, но и какви пари харчат, имат ли подставени лица за придобиване на пари и имоти у нас и чужбина. За да върви обществото ни напред, трябва да се възстанови доверието на гражданите в държавността, а това неизбежно преминава през възмездието  – безкомпромисно преследване на поробителите. Апелирам КПКОНПИ, прокуратурата и МВР да навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта – да проверяват потенциални зависимости между политици и собственици на фирми, които печелят обществени поръчки.”

*

„Вместо предприемачество и инициативност, основани на конкуренция, инициативност и ефективен мениджмънт, се стимулират бизнес кръгове чрез протекции и скандални обществени поръчки. А лобисткото законодателство задушават все повече конкуренцията и инициативата, и прогреса.”

*

„България не успява да развие своя най-ценен капитал – хората. Чак след 9 години управление той започна да се формира като приоритет, по отношение на образование, здравеопазване и социална дейност. Но не като устойчиви философии на управление, а по-скоро като уличен натиск на отделни общности. Не като дълбоки и ефективни реформи, а като раздаване на пари в изборна година. В тази критична ситуация очакванията на обществото за неотложни и всеобхватни спасителни мерки за повишаване на жизнения стандарт и качеството на живот, и за излизане от демографската безпътица”.

*

„Да пречупим корупцията, да си извоюваме свободата на словото, защото виждате какво се случва с критиците на властта. Да върнем усещането на гражданите за сигурност и справедливост. А това всичко започва с безкомпромисно прилагане на закона. Въпросът вече не е дали, а кога по отношение на предсрочните избори. Но за да имат те смисъл, трябва да имаме реформирани изборни правила, които да гарантират честни избори, които да ни гарантират, че сами си избираме управниците. Това означава машинно гласуване, видеонаблюдение на броенето на бюлетините и попълването на протоколите, премахването на т.нар. втори протокол от СИК, който е обект на манипулации, актуализация на избирателните списъци.”

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!