български паспорти
Адониев е имал "златен български паспорт", но му е бил отнет

В много страни членки на Европейския съюз, търговията с гражданство се е превърнало в доходоносен бизнес. В Брюксел предупреждават, че от това могат да се възползват корумпирани политици и бизнесмени от държави извън общността.

Европейско гражданство за продан?

Малтийското правителство открито рекламира своите паспорти в интернет: всеки, който купи недвижим имот на острова и вложи 150 хиляди евро в малтийски държавни облигации, може да стане гражданин на тази страна след няколко месеца.

За целта потенциалните купувачи от арабските държави, Русия, Азия или Южна Америка дори не трябва да живеят в Малта. Достатъчно е само един път да посетят острова и да си купят имот там, който трябва да остане в ръцете на новия притежател най-малко 5 години.

Малтийският паспорт може да се превърне в много изгодна покупка: неговият притежател, по-конкретно, получава не само правото на свободно движение в ЕС и работа във всяка една от страните, но и правото да пътува без виза като турист до САЩ.

На 23 януари Европейската комисия за пръв път публикува доклад за предоставянето на гражданство в ЕС в замяна на инвестиции. Изводите на изследването станаха причина за тревога, подчертават еврокомисарите Вера Йоурова и Димитрис Аврамопулос в Брюксел.

Към днешна дата три държави – България, Малта и Кипър – открито търгуват със своето гражданство, а 20 от 28 страни членки на ЕС предлагат постоянно жителство в замяна на различни по мащаб инвестиции.

В ЕС търговията с визи и гражданство не е забранена

„Тези страни продават не само своето гражданство, но и гражданството на целия Европейски съюз“, заяви еврокомисарят по въпросите на правосъдието Вера Йоурова.

ЕК се съмнява, че са проверени задълбочено всички инвеститори, които са получили гражданство или жителство в ЕС през последните години.

„Не е изключено, че в някои от случаите ние имаме работа с пране на пари и неплащане на данъци, защото някои от страните не изискват да бъдат предоставени доказателства за законността на произхода на парите, похарчени за покупката на гражданство или инвестиционни визи“, уточни Йоурова.

„Макар че по закон на членките на ЕС да не е забранено да търгуват със своето гражданство, ние не можем да седим със скръстени ръце“, отбеляза еврокомисарят.

Даването на гражданство и жителство, издаването на визи е въпрос, който се решава от всяка една от държавите-членки на ЕС: не съществуват общи европейски правила, регулиращи тези въпроси. „Проблемът се състои в това, че ние не знаем общия брой на предоставеното жителство по така наречената схема „златни визи“, заяви Димитрис Аврамопулос и призова членовете на ЕС да предоставят на Брюксел съответните данни.

10 милиона евро за австрийско гражданство

Международните организации „Transparency International“ и „Global Witness“ изчислиха неотдавна, че за последните 10 години в ЕС са продадени около 100 хиляди „златни визи“ и 6 хиляди паспорта.

Лидери в това отношение са Испания, Кипър, Португалия и Великобритания. По-конкретно, Кипър е получил по този начин 4,8 милиарда евро: търговията с гражданство процъфтява на острова след финансовата криза, която силно засегна кипърската икономика.

В своя доклад Еврокомисията за пръв път признава, че подобни схеми носят сериозни рискове. Например, кипърско гражданство са получили най-вероятно много руски бизнесмени със съмнителна репутация. „Ние бихме желали да знаем имената на тези, които се намират в ЕС“, отбеляза еврокомисарката Йоурова.

Фалшиви свидетелства за български корени

В международната организация „Global Witness“ положително оценяват, че ЕС възнамеряват да ожесточат контрола върху схемите за предоставянето на „златни“ паспорти и визи. „За бизнеса със „златни визи“ сега ще настъпят трудни времена“, надява се представителят на организацията Наоми Хърст. При това тя отбелязва, че в своя доклад Европейската комисия не призовава страните от ЕС към конкретни действия. По думите на Хърст, членовете на ЕС трябва да последват примера на България и временно да прекратят своите програми за издаване на „златни визи“. По-рано за получаването на българско гражданство трябваше да се инвестира най-малко 1 млн. лв. /около 500 хил. евро/.

През октомври 2018 г. в България беше разкрита схема, в която бяха задействани високопоставени чиновници: в прокуратурата смятат, че те за подкупи са издавали на македонци, албанци и украинци фалшиви свидетелства за български произход, позволяващ им да получат гражданство на ЕС. В ЕК се надяват, че българските власти ще направят всичко за борбата с корупцията от този род.

Що се отнася до Германия, то там не издават нито „златни“ жителства, нито паспорти, се казва в доклада на ЕК. Но всеки чужденец може все още да претендира за получаване на жителство при определени условия – за целта той трябва да основе или да оглави регистрирана в Германия компания. При това изискването за минимална сума за инвестиция вече не съществува.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук