Речта си по повод втората годишнина от встъпването си в длъжност президентът Румен Радев започна с остри критики към правителството на България.

„Това е година на илюзорна стабилност и нарастване на беззаконието. Президентската институция беше последната бариера пред безотговорните действия“, каза държавният глава.

Той отчете, че от началото на работата си като президент, той е наложил вето на различни закони общо седем пъти, от които само веднъж народните представители са се съобразили с мотивите му – по отношение на промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Държавният глава подчерта, че ветото не е акт за противопоставяне на Народното събрание, а с него той се възползва от правото си да защитава конституционно определени норми.

„България се намира в критичен момент от своето развитие. Българската демокрация ускорено губи позиции, свободата на словото е обект на преследване.“, каза още Радев.

Той заяви, че доверието в Народното събрание и достигнало критично ниски нива и все повече закони се изменят кардинално с преходни изменени.

„Законодателният процес става непредвидим, лобисткото законодателство измества безцеремонно общественият интерес. Сривът на доверието и противоречията в коалицията блокират нуждата от реформи“, заяви Румен Радев.

Външна политика и сигурност

Президентът Радев започна отчета си с външната политика и сигурността, в която той има водещи прерогативи.

„През 2018 продължих активно да отстоявам българските позиции по европейския и световен дневен ред. 12 държавни глави посетиха страната по моя покана“, каза държавният глава.

Той подчерта, че е задълбочил диалога с лидерите на всички балкански страни.

„При посещението ми в Сърбия посетихме с Вучич българското малцинство. Решихме проблема с женските български фамилии и медиите на български език. Проведох три срещи с президента на Македония, договорих участието на македонска рота на парада на 6 май“, заяви Радев.

Президентът Радев подчерта значението на Дунавската стратегия, която е обсъдил с президентите на Румъния и Австрия.

„Убеден съм, че Дунавската стратегия може да съживи Северна България и трябва да бъде използвана“, подчерта той.

Държавният глава отчете и действията си в НАТО.

„На срещата на върха на НАТО поставих приоритетите на България свързани с колективната сигурност и процеса на модернизация на българската армия. На конференцията в Катовице защитих работните места в българския въгледобив. С посещението си в Москва възстанових политическия диалог на най-високо равнище, който беше прекъснат“, изброи още президентът Радев.

Той изрази съжаление, че се е оказал лош пророк във връзка с буксуващата модернизация на българската армия, която не се е осъществила и през изминалата година.

„Последните действия на управляващите окончателно опорочиха модернизацията на българската армия“, заяви Радев.

Радев посочи, че бутафорният конкурс за изтребител за армията ни е извадил порочния модел на управление. Според него сме „стабилно закотвени на европейското дъно“.

Проверка на политици

„Крайно време е да се разграничат корумпирани от ограбвани, сенчест бизнес от почетно предприемачество“, призова Румен Радев.

Той настоя механизмите за регулиране на властта да бъдат разширени – и вместо само проверка на декларациите за имуществото, да се прави проверка и какви пари харчат публичните личностти, както и дали имат възможности за скриване на активи, пари и имоти.

По думите на държавния глава за да върви напред, обществото трябва да се възстанови доверието на гражданите в органите на властта, а това неизбежно минава през възмездието.

Той апелира антикорупционната комисия, прокуратурата, МВР и службите да навлязат „и в старателно отбягвания периметър на властта, в потенциални зависимост на политици, фирми, които печелят крупни обществени поръчки и подставени лица“.

„Ако това не стане, разпадът ще продължи, а търсенето на справедливост може да излезе извън рамките на закона“, предупреди Румен Радев.

Той посочи, че управляващият елит трябва да реши въпроса за ускореното развитие на страната. Като задължителни условия пред формациите с амбиция да управат страната той посочи излъчването на високо компетентни, образовани и почтени хора, работещи в полза на обществото; изчистване от некомпетентни и корумпирани кадри с управленски амбиции.

Държавният глава съобщи, че формира Съвет за стратегическо развитие на България, който да предложи алтернативи на институционалния блокаж. В него ще участват интелектуалци и висококвалифицирани специалисти.

Във видеото гледайте на живо пресконференцията на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова:

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук