партньор
На снимката: Сергей Лавров и Жозеп Борел

На този етап Европейският съюз не е надежден партньор за Русия, но Москва се надява, че Брюксел ще обърне внимание на основните си интереси. Това заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров на пресконференция след разговори с Върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жосеп Борел.

Той коменттира и възможните нови санкции от западните страни по случая с Алексей Навални. Според Лавров

Москва вече е свикнала с едностранни ограничения на ЕС, които нямат легитимно основание.

„Следователно ние изграждаме живота си, изхождайки от факта, че ЕС е ненадежден партньор, поне на този етап“, подчерта министърът.

Според него принципът на солидарност между страните от ЕС е причина за тяхната единна позиция по случая Навални.

„Но съм сигурен, че абсурдността на подобен подход е добре разбрана от повечето политици в Европа“

„Надявам се, че предстоящият стратегически преглед ще насочи вниманието към основните интереси на ЕС в непосредственото му съседство. Надявам се също, че днешните разговори ще помогнат за намирането на по-конструктивна траектория. Ние сме готови за това“, увери първият дипломат на Москва.

Според Лавров в ситуацията около Алексей Навални западните държави се концентрират върху демонстрациите, възникнали в Русия, засенчвайки изясняването на истината за предполагаемото отравяне. „Западът се опитва да засенчи таази тема, фокусирайки се върху протестите и демонстрациите в Руската федерация. Това е темата за установяване на истината за случилото се с Навални“, заяви Лавров.

Външният министър припомни, че нито руските, нито германските цивилни лекари са открили следи от токсични вещества в анализите на Навални. Освен това нито западните страни, нито Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) са предоставили на Русия исканите проби.

„Това е невъзпитано, меко казано, и подобна арогантност от страна на културна Европа, струва ми се, е неприемлива и недопустима.

Ако нашите партньори вярват, че не заслужаваме информация, която да потвърди техните обвинения срещу руското ръководство, тогава нека това си остане на тяхната съвест. Ние сме за честност, за прозрачност и няма да се откажем от тези принципи“, добави Лавров.

Двамата постигнаха и допирни точки по някои въпроси – например  ядреното споразумение с Иран. Лавров също така изрази надежда, че руската ваксина „Спутник V“ ще бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата. Тази седмица бяха публикувани резултатите от клинични изпитвания, които показаха висока ефективност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!