Бени Ганц и Бенямин Нетаняху.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху предложи министър-председателят да бъде избран чрез пряк вот, за да се избегнат трети за годината парламентарни избори.

„Ако „Синьо-бяло“ /опозиционна партия – бел. ред./, не иска правителство на национално единство, има само един начин да се предотвратят изборите за Кнессет /израелския парламент – бел. ред./ – да бъде избран един от двамата. Нека хората решат на кого да се доверят като глава на правителството – Бени Ганц или мен. В „Синьо-бяло“ твърдят, че знаят какво искат хората. Затова нека хората решат – и никой освен хората. И със сигурност не пресата“, каза Нетаняху във видеосъобщение, публикувано в социалните мрежи.

Лидерът на опозиционната партия „Синьо-бяло“ Бени Ганц нарече предложението Нетаняху „изборен трик“.

„Това е празно предложение, насочено единствено към отвличане на вниманието от премиера, който е с три тежки обвинения и който остава единственият човек, отговорен за това, че сме на прага на трети парламентарни избори“, каза Ганц в изявление на неговата пресслужба.

Вечерта на 11 декември изтича триседмичният период, определен за формирането на кабинета. Всички досегашни опити да се постигне съгласие за създаване на правителство на национално единство завършиха с неуспех. В случай, че не се намери компромис преди сряда вечерта, през следващите месеци Израел ще трябва да проведе третите парламентарни избори през годината.

Правните проблеми на Нетаняху се отразяват на хода на коалиционните преговори – според решението на генералния прокурор на Израел Авихай Манделблит, правителственият ръководител ще бъде обвинен в корупция. В понеделник генералният прокурор връчи обвинителния акт срещу министър-председателя на председателя на Кнессет Юлий Еделщайн.

Нетаняху ще бъде обвинен за вземане на подкуп, както и за измама и измама на общественото доверие. Той заяви, че целта на обвиненията е да го свалят като глава на правителството.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!