Имате по-голям шанс да бъдете изядени от акула, ударени от светкавица или да спечелите Олимпийските игри, отколкото да спечелите от лотарията дори веднъж. Но човек на име Стефан Мандел хакна системата и спечели цели 14 пъти.

Стефан Мандел

Математикът се ражда в Румъния още когато тя е под контрола на СССР. Животът зад желязната завеса бил тежък за мнозина, включително и за Мандел, който трудно издържал семейството си със заплатата си, равна на около 88 долара месечно.

Хората като него по време на комунизма обикновено имали само две възможности: да си докарват допълнителни доходи, занимавайки се с нещо нелегално, или да заминат на Запад. Но Мандел намерил алгоритъм, който да му гарантира спечелване от лотарията.

ПЕЧЕЛИВШАТА СХЕМА

Пробивът му бил прост: той осъзнал, че ключът към измамата е да идентифицира джакпотите, които са три пъти по-големи от максималния потенциален брой комбинации от числа.

Стефан Мандел

Така за лотариите, които изисквали човек да познае шест числа, вариращи между 1 и 40 например, има 3 838 380 възможни печеливши комбинации. Затова Мандел изчаквал този джакпот да нарасне около три пъти това число, или да достигне около 11,5 млн. долара.

Стефан Мандел

Обяснението също е просто: Ако един лотариен билет струва 1 долар (каквато била цената тогава), тогава човек би могъл да си купи по един билет за всяка възможна комбинация, но да представи само печелившия. По този начин печалбата е три пъти по-голяма от инвестицията.

ДА ПРЕВЪРНЕШ ПЕЧЕЛЕНЕТО НА ДЖАКПОТИ В БИЗНЕС

Тъй като нямал достатъчно налични средства, за да го направи сам, на Мандел му се налагало да търси инвеститори, които да вложат по няколко хиляди долара в начинанието му. Използвайки тези пари, той принтирал милиони лотарийни билети – по един за всяка комбинация (тогава било възможно това да се направи) и ги отнасял в оторизирани пунктове, където те да бъдат регистрирани.

Стефан Мандел

След като една от комбинациите се оказвала печеливша, спечелената сума била разделяна пропорционално на всеки от инвеститорите.

За първи път Мандел изпробвал схемата в родната си Румъния заедно с група приятели. Свободното време, в което той учил теоретична математика се отплатило и той спечелил 19,3 хил. долара – предостатъчно за да подкупи властите, които да му дадат разрешение да напусне страната. Така се отворил пътят му към Австралия и Великобритания през 70-те и 80-те, където продължил да прилага същата схема.

ГОЛЕМИЯТ УДАР

Развитието на компютърните технологии през 80-те години значително опростило целия процес, тъй като Мандел вече не трябвало да изписва всички възможни комбинации от числа на ръка. Това освен всичко останало, това намалявало шанса за човешка грешка.

Стефан Мандел

Междувременно математикът вече се бил обградил със солидна група инвеститори и постоянно бил в търсене на джакпоти, които изпълнявали изискванията му. През 80-те години в Австралия той спечелил 12 джакпота и още 400 хил. долара от други печалби преди властите да разберат какво се случва и да променят законодателството, така че схемата да стане невъзможна.

Но най-големият удар на Мандел тепърва предстоял.

Подкрепен от международна мрежа конспиратори, през февруари 1992 г. Стефан Мандел решил да приложи схемата си върху лотарията в американския щат Вирджиния, която по онова време достигнала джакпот от над 27 млн. долара.

Посредникът му на място купил 7 млн. билета от повече от 100 магазина супермаркета и бензиностанции в целия щат. Въпреки че чиновниците се изумявали на броя билети, които той искал да купи, в деянието му нямало нищо незаконно, затова планът продължавал да се движи.

ПЕЧАЛБАТА И ПОСЛЕДСТВИЯТА

Системата на Мандел работила перфектно и на 16 февруари 1992 г. той спечелил огромния джакпот. Естествено, сумата привлякла вниманието на властите, въпреки че всички разследвания на ЦРЪ, ФБР и данъчните завършили без успех и Мандел изглеждал невинен.

Стефан Мандел

В края на краищата печалбата му се дължала на малко късмет, малко математика и много подготвителна работа. Както казвал самият Стефан Мандел: „всеки гимназиален ученик ожел да калкулира комбинациите”.

От този удар той спечелил 15 млн. долара, като 5 млн. дал за разходи. В крайна сметка обаче той попаднал в беда, защото не платил на инвеститорите и като резултат от това обявил банкрут. След това той се оказал в центъра на няколко разследвания за престъпни схеми, които дори го вкарали в затвора за 20 месеца.

Стефан Мандел

В крайна сметка обаче Стефан Мандел изгладил системата си до съвършенство и сам спечелил богатството си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!