Чехия руската ваксина

В последния ден на 45-тото Народно събрание, БСП и лидерът им Корнелия Нинова не се отказаха от темата за руската ваксина „Спутник“ и предложението от нея да се възползват българските граждани. След продължителни дебати по темата, в крайна сметка тази екзотична идея не получи подкрепа.

Нинова приозова да се загърби разграничението на русофили и русофоби. На фона на това е интересно да се  разбере дали и колко от членовете на БСП искат реално да се ваксинират със „Спутник“.

Нека не бъдем нито русофоли, нито русофоби по отношение на здравето на нацията, нека бъдем българофили. За втори път ми се налага да казвам, че БСП сме последователни, принципни и стабилни в политики, независимо дали се намираме преди избори, след избори или посредата на парламентарен сезон, каза тя.

По думите й има български граждани, които искат да се ваксинират с такава ваксина и трябва да се осигури тази възможност. Подчерта, че и препаратът е регистриран в 64 държави и достъп до нея имат 3 млрд. души в света.

Доста се поговори тук за геополитика, чуха се обвинения в лобизъм, заговори се за Кремъл и за Европа. Искам да ви попитам особено тези колеги, които имате аргументи против. Все още ли сте европейски ориентирани? Сигурно да. Все още ли сте членове на ЕНП. Да, нали, не сте напуснали. Виждам, че вашите лидери, които са и лидерите на Европа са на друго мнение от вас и са в добро здраве. Не са се разболели от кихане в Кремъл“, заяви Корнелия Нинова.

Според нея ГЕРБ, са докарали България до първа по смъртност и
последна по ваксинация. На обвинението опонира депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков.

Нищо не пречи на служебния здравен министър да договори руска ваксина и да го
направи на своя отговорност, каза той.

Според него е момента се предлагате да се вземе решение да се извади от отговорност всеки, който тръгне да договаря. А когато има проблем – финансов или здравен, няма да ма кой да носи отговорност.

След като „Демократична България“ и ДПС се върдържаха от подкрепа, предложението ва ваксината, която не е одобрена от Европейската агенция по лекарства, беше окончателно отхвърлено.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!