Народно събрание заседание, изборния закон

Последното редовно заседание на 45-тото Народно събрание беше наситено с емоции и политически страсти. Освен заложения дневен ред, лидерите на някои от основните политически партии направиха своето обобщение за работата на парламента, както и за очакванията им за следващия. 

Христо Иванов: Демокрацията се възражда след дълга зима

Демокрацията се опитва да се възроди от дълга зима. Всички ние помогнахме колкото можахме. Всеки от нас е сбъркал в нещо, но важното е, че започнахме да отваряме една нова страница. Трябва да подходим с търпение и голяма отговорност. Това заяви председателят на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов.

„Страната не е ремарке на джипката на Бойко Борисов“, смята той, визирайки досегашното управление.

Припомняме, че макар парламентът законово за задължи премиера в оставка да се яви в Народното събрание, за да бъде излушан, това така и не успя да се случи, заради контузия на Борисов.

По повод на предсрочните парламентарни избори и предстоящата предизборна кампания, Христо Иванов посочи, че трябва да се влезе в сериозен разговор.

„В тази кампания ще трябва да говорим много повече за това какво управление сме готови да подкрепим, с каква програма. Хвърлянето на едни лозунги и плакатни заявки няма да е достатъчно. Ще трябва да влезем в сериозен разговор, защото моето дълбоко убеждение е, че в следващия парламент вече не може да отидем с нагласата, че може да не се излъчи управление“.

Той подчерта, че не се очаква извънредно заседание на парламента, както и че на проведения председателски съвет днес не е постигнат консенсус депутатите да финализират някои от започнатите законовите промени като преизчисляването на пенсиите.

Десислава Атанасова: Народният суверенитет не може да се делегира на машина

Не може да се делегира народният суверенитет на машина или компютърен алгоритъм, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова в декларация от името на парламентарната група.

Тя за пореден път разкритикува промените в Изборните правила, свързани със задължителното машинно гласуване, припомняйки, че това са единствените законови промени, които направи 45-ият парламент за краткия си живот.

Тя призова всички партии, определящи се като системни, да подканят своите представители в ЦИК към приемането на решение, с което секционните избирателни комисии да бъдат задължени да броят контролните разписки и да сравняват получените резултати с резултатът, показван от машинния протокол.

„Не ЦИК, българският народ прави изборите. С измененията на изборния кодекс, извършени от това Народно събрание, народният суверенитет върху изборния процес беше отнет от българите и беше делегиран на машините. Машини, които трябва да бъдат алтернативата, изведнъж станах безалтернативни“, заяви още Десислава Атанасова.

Според нея „бързината и радикалността“ с която измененията бяха приети от парламента – гласувани срещу Разпети петък и публикувани в извънреден брой на „Държавен вестник“, будят подозрения.

Корнеляи Нинова: Ние искаме стабилност и даваме перспектива

Лидерът на БСП отбеляза, че в момента ситуаоята е такава, че никой
да не говори с никого в парламента.

Ние не говорим с ГЕРБ, ВМРО не говореха с Атака, а Марешки с ДПС, обаче никога не е било никой да не говори с никого в един парламент, подчерта тя.

По думите й втори такъв провал и особено в криза, хората няма да простят.

Преди три седмици ви казахме, че навлизаме в политическа криза. Е, вече сме изправени пред нея. В криза се иска разум, стабилност и перспектива. Ние имаме решение. Ние искаме стабилност и даваме перспектива. Остава да се намери разум в бъдещия парламент за доброто на България и с грижа за хората“, заяви още лидерът на БСП.

С декларация се включи и групата на ДПС.

Йордан Цонев: В това Народно събрание имаше много популизъм

„Парламентарната демокрация буксува, защото от много години няма диалог. Това каза заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

45-ото Народно събрание ще остане не само с най-кратката си биография, но и с най-активната форма на популизъм. Той е причина за големия брой законопроекти и предложения.

„Ние от ДПС отново ще подходим разумно и принципно. Ние няма, не сме внесли, не внесохме законопроекти и защитаваме тезата, че парламент, който не излъчва мнозинство и правителство, не може да носи отговорност за съществени промени в законодателството, особено касаещи бюджетни ангажименти към българските граждани“, каза той.

По думите му трябва да се трасира пътя за решаване на основните кризи,
свързани с пандемията, забуксувалата икономика, копрометирания държавен бюджет и други. В декларацията акцентира, че ДПС е партия от началото на прехода, а в генезиса си е от едни събития, които са трасирали пътя на демокрацията.

„През всичките години ние искахме в България да има мир, нормален политически процес. Искаме го и сега. Забележете от 2017 г. призоваваме за това, което днес е дефицит – диалогът. Там, където свършва диалогът, свършва и парламентарната демокрация“, каза Йонев и подчерта, че ДПС е много толерантна партия, колкото са нейните избиратели.

„Ние можем да търпим комунисти, деца и внуци на ЦК и на Политбюро да ни учат на антикомунизъм. Ние можем да търпим насилници над човешките права да ни учат на морал, да ни учат на мирен преход, на всякакви други морални стойности. Ние можем да търпим да ни наричат лицемери тези, заради които в България пенсионната система от 90-та година насам е на дотации на българските граждани. От 1990 г. не заварихме нито един лев от пенсионните фондове“, заяви още Цонев.

Примомняме, че след като третият мандат, връчен от президента, беше върнат, предстяот предсрочни избори. 45-тия парламент беше едва вторият в демократичните промени, който не успя да излъчи правителство.

Въпреки рекордно малкото работни дни, с които разполагаха, 6-те партии в парламента изненадващо успяха да приемат промени в Изборния кодекс. Бяха утвърдени промени за демократизация на изборния процес, отлагани с години.

Сред тях е видеонаблюдението при броененето на гласовете, както и задължителен машинен вот, който не само улесянява предаването на протоколите, но и неутрализира невалидните бюлетини. Предвиждат се и неограничен брой сексии в чужбина, където се видя, че има особено засилен интерес от нашите сънародници. Ще има нов състав на ЦИК, който да отразява новото парламентарно мнозинство, имащо морално право да ръководи следващите избори. Това е малка, но сигурна крачка не само към демократизиране на изборния процес, но и към връщането на доверието в Народното събрание.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!