Чехия руската ваксина

Бългaрия щe купувa вaкcини, caмo cлeд кoнcултaции c EК. Тoвa рeши Кoмиcиятa пo здрaвeoпaзвaнeтo в Нaрoднoтo cъбрaниe. Утре текстовете, предвиждащи възможност за преговори за ваксина извън ЕС, ще бъдат окончателно разгледани в пленарна зала.

Акцент на заседанието бяха споровете около руската ваксина „Спутник V”,  което доведе и до напускането на БCП от зaceдaниeтo нa Кoмиcиятa пo здрaвeoпaзвaнeтo. Припомняме, че миналата седмица лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска правителството веднага да започне преговори за внос на руската ваксина.

И тази сутрин, както и вчера, директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата обясни, че българското законодателство не позволява внос и употреба на лекарствени продукти, които не са разрешени за употреба в ЕС.

ЕК засега не предвижда преговори за препарата дори да бъде одобрен

Европейската комисия засега не води преговори за сключване на предварително споразумение за доставка на руската ваксина „Спутник V“. Това съобщи в четвъртък говорител на комисията.

По неговите думи няма задължение оценяваните от лекарствената агенция ваксини да бъдат включвани в списъка на ЕС, а геополитиката няма нищо общо с оценката на лекарствената агенция.

Говорителят приветства усилията на държавите от ЕС да се снабдят с ваксини и заяви, че това не противоречи на общата стратегия. Той отбеляза, че ЕК води преговори за предварителни споразумения за ваксините на американските Novavax и френската Valneva.

Предварителните споразумения за доставка на ваксини, сключвани от ЕК, предвиждат осигуряването на препаратите в определени срокове и количества, на твърда и еднаква цена за всяка от държавите в ЕС. Досега ЕК сключи шест предварителни споразумения, четири от които са за ваксини, получили или на прага на получаването на одобрение от лекарствената агенция.

Комисията уточни, че държавите-членки са в правото си да се снабдяват и с други ваксини на собствена отговорност.

Европейската агенция по лекарствата започва оценка на руската ваксина

Конкретният повод за изявлението е факта, че Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) съобщи по-рано през деня, че започва оценка на „Спутник V“.  Искането за тази оценка е подадено от дружество, установено в Германия (R-Pharm Germany GmbH).

Агенцията отбелязва, че вече е установено действието на препарата за изграждане на защита срещу новата болест. Допълва се, че препаратът ще премине оценка по показателите, приложени и за останалите подобни препарати, и свързани с безопасността и качеството. Според съобщението новата оценка е пряко свързана с осигуряване на последващ достъп до пазара на ЕС, но се акцентира, че засега официално искане за пазарен достъп на руската ваксина не е внесено.

Според агенцията засега не може да се посочи колко време ще бъде необходимо за проверката на руската ваксина. Изразява се очакване сроковете да бъдат съкратени заради установените вече качества на руския препара.

Паралелно с това генералният директор на Руския фонд за преки инвестиции Кирил Дмитриев заяви, че Москва може да осигури ваксини за 50 милиона европейци от юни, ако нейната ваксина получи одобрение в Европейския съюз.

„Ваксината може да послужи за мост между Русия и Европа и потенциалното ѝ навлизане в употреба не рябва да бъде възпирано от политически съображения, подчерта“, Дмитриев.

Политически сътресения в Европа заради руската ваксина „Спутник V“

Междувременно стана ясно, че Словакия е изправена пред политическа криза заради тайна сделка за придобиване на руската ваксина „Спутник V“. Доставката е извършена с еднолично решение на премиера, въпреки несъгласието на неговите коалиционни партньори.

Словакия е едва втората държава от Европейския съюз след Унгария, която използва руската ваксина. Чехия и Австрия са в процес на преговори с Москва. Вчера  еврокомисарят за вътрешния пазар и услугите Тиери Бретон директно заяви, че Русия няма капацитета за производство на ваксини срещу коронавируса в интервю за италианския вестник „Кориере дела Сера“. “

Трябва да правим разлика между ваксината и способността да се произвежда. В Европа ще имаме пет различни ваксини, скоро шест. Руснаците са отлични учени, математици, физици, химици, биолози, но за руснаците е много сложно да произвеждат ваксини до такава степен. Те имат затруднения да намерят съоръженията“, добави той.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!