Китай, САЩ

Китай е „най-голямото геополитическо предизвикателство на 21-ви век за САЩ и нейните съюзници“. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън в реч в Държавния департамент за външнополитическите приоритети на администрацията на президента Джо Байдън.

„Няколко държави ни изправят пред сериозни предизвикателства, включително
Русия, Иран, Северна Корея. Но предизвикателството Китай е различно. Китай е
единствената държава с икономическа, дипломатическа, военна и технологична
мощ, която сериозно оспорва стабилната и отворена международна система“.

Той акцентира, че когато трябва Китай ще е конкурент, когато може – партньор. Пекин отговори на позицията.

„В ерата на глобализацията очертаването на идеологически линии и формирането на клики срещу конкретни държави водят до задънена улица, заяви говорител на китайското външно министерство

Добавя се, че Китай и САЩ имат различна история, култура и институции и затова различията по някои въпроси са неизбежни, но важното е взаимното уважение и разнопоставеност.

Конфронтацията между двете най-големи световни сили се засили при управлението на предишния президент на САЩ Доналд Тръмп. Започнала като търговска война, подета от Тръмп, тя постепенно обхвана редица области като човешките права, технологичната надпревара, отговорността за появата на новия коронавирус, китайските териториални претенции в Южнокитайско море и статута на Хонконг.

Двустранните отношения на практика се влошиха до най-ниската си точка от официалното си установяване през 70-те години на миналия век и започнаха да наподобяват на нова „студена война“,

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!