Корнелия Нинова печели 81.5% на първия пряк избор за председател на партията. Новият стар лидер благодари на съпартийците си и заяви, че партията е консолидирана.

Всички внушения, че БСП се разцепва, приключиха вчера. Партията доказа, че е в кондиция, заяви Нинова в първата си публична проява след победата.

„Възхищавам се, прекланям се пред морала и силата на българските социалисти. Вие показахте какво означава истинска, жива, неподвластна на интерес и изависимости партия. Благодаря ви и за уникалната емоция, която преживяхме заедно. Вчера вие направихте промяната в БСП необратима, но сега ни предстои много по-голямата задача, да направим промяната в България необратима. Знам, че можем заедно и вярвам, че това ще стане съвсем скоро. Благодаря ви, скъпи социалисти“, каза още Нинова.

Часове след като станаха ясни резултатите от вота доскорошните претентенти Нинова и Добрев демонстрираха консолидация.

„Врагът на БСП не е вътре в партията, а в Министерския съвет“, написа във фейсбук Кирил Добрев.

Нинова от своя страна отклони въпроса дали Добрев, който и сега е зам.-председател на БСП, ще остане в екипа й с мотива, че първо конгресът трябва да избере Национален съвет.

Какво показват резултатите от вота?

За досегашния лидер са гласували 43 228 социалисти. Основният й претендент за поста Кирил Добрев печели 7 914 гласа, или 14.9%.  Резултатите са на база на електронни протоколи и не са окончателни.

Трети е Красимир Янков с 1 118 гласа, или 2.1%, а четвърти – Валери Жаблянов с 759, или 1.4%.

Голямата интрига на избора отпадна още в събота след обяд, тъй като от „Позитано“ 20 обявиха, че активността е преминала прага от 50%, т.е. са гласували поне половината от 80 263 социалисти и вотът е легитимен.

По последни данни избирателната активност е била над 67%. В рамките на вчерашния ден бяха подадени над 50 сигнала за нарушения.

Според анализатори победа в прекия избор беше единственият шанс за Нинова да остане начело на партията. Ако се беше стигнало до гласуване на лидер от Конгреса Нинова трудно би се преборила.

Официалните резултати от всички избирателни секции се очакват утре.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук