Министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова нареди смяна на директорския борд на държавния оръжеен търговец „Кинтекс“. Поводът е установени нарушения и „явен конфликт на интереси“ на изпълнителния директор Александър Михайлов. В рамките на деня той излезе с открито писмо и отрече обвиненията. 

Нинова се позова на проверка, направена от инспектората на Министерството на икономиката и индустрията за дейността на „Кинтекс“. В нея не е посочено точно за какви нарушения става въпрос и дори името на директора на оръжейния търговец. Посочено е само, че докладът на инспектората е изпратен на прокуратурата и на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Директорът на „Кинтекс“ отрича обвиненията

Директорът на „Кинтекс“ отриче да е извършил нарушения и да е в конфликт на интереси чрез отворено писмо до медиите. В нея „категорично се противопоставя“ на опита да бъде дискредитиран“. Позицията му е, че уважава правото на всеки министър да избира екипа си и хората, с които иска да работи.

В писмото посочва, че е дългогодишен служител на дружеството, а след като през 2017 г. е назначен за изпълнителен директор, за 8 месеца успява да постигне печалба над 29 млн. лв. Опртеделя го като абсолютен рекорд за последните 10 години за „Кинтекс“.

„Заварихме много тежко състояние през 2021 г. Загубени бяха стратегически пазари, подписани бяха неизгодни договори, разходвани бяха огромни средства със съмнителна ефективност, които надвишават 10 млн. лв. за един определен контрагент“, се допълва в позицията.

Посочва, че месец след като се е върнал на поста, е подписан договор за над 9 млн. лв. за индийския пазар, а след няколко месеца и още един за над 40 млн. евро, което също е определено за рекордна стойност в най-новата история на „Кинтекс“.

„Заедно с прекратяването на външните договори и пресичането на нечии икономически интереси „Кинтекс“ започна да привлича все по-голям финансов ресурс. Явно всичко това привлече голямо внимание към дружеството и увеличи апетитите за неговото управление“, посочва Александър Михайлов.

Допълва, че „историята“ за това, че е в конфликт на интереси, е лансирана от медии със съмнителен произход още от 2018 г. и затова предоставил „цялата обективна информация“ на министъра на икономиката с нарочен доклад. Според него документите са „категорични“, че никога не е бил в такъв конфликт, нито е в момента.

„Кинтекс“ се ръководи от 5-членен съвет на директорите начело с Александър Михайлов. Той беше назначен за изпълнителен директор по времето на служебния министър на икономиката Даниела Везиева, която сега е в директорския борд на БДЖ. По време на нейното управление имаше скандал с продажбата на оръжия за Египет.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук