Тръмп, Путин
на снимката: президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп; Колаж: Сън

Норвежкият Нобелов комитет присъди на Световната програма по прехраната към ООН наградата за мир. Наградата се връчва за „усилия за борба с глада, за принос към мира в конфликтните зони и за действията в качеството на водеща сила в усилията за предотвратяване използването на глада като оръжие за войни и конфликти“.

Комитетът оценява също усилията за „впечатляващата способност за засилване на действията“, в момент, в който коронавирусната криза доведе до силно увеличение на броя на жертвите на глада.

Сред номинираните за наградата тази година бяха шведската климатична активистка Грета Тунберг, руския дисидент Алексей Навални, възстановяващ се от отравяне с нервно-паралитичен агент, руският президент Владимир Путин, и Световната здравна организация за ролята й в борбата с пандемията от коронавирус.

Дори президентът Доналд Тръмп се надяваше да получи наградата.

Кандидатите бяха 318 – 211 лица и 107 организации.

Заедно с огромен престиж, наградата идва с 10 милиона крони (1,1 милиона долара) парична награда и златен медал, които ще бъдат връчени на церемония в Осло, Норвегия, на 10 декември, годишнината от смъртта на основателя на наградата Алфред Нобел.

Церемонията тази година ще бъде онлайн поради пандемията.

Нелсън Мандела, Мартин Лутър Кинг-младши, Майка Тереза, Михаил Горбачов, Далай Лама и Ануар Садат са част от историческите фигури, станали лауреати на Нобелова награда за мир.

Миналогодишният победител стана етиопският министър-председател Абий Ахмед Али за приноса му, сложил край на 20-годишната война в страната му.

В понеделник Нобеловият комитет връчи наградата за физиология и медицина за откриване на разрушаващия черния дроб вирус на хепатит С. Наградата за физика отличи пробивите в разкриването на тайните на космическите черни дупки, а наградата за химия в сряда отиде при учените зад мощен инструмент за модифициране на гени. Наградата за литература бе присъдена на американската поетеса Луиз Глюк в четвъртък за нейната „откровена и безкомпромисна“ работа.

Все още предстои наградата за изключителна работа в областта на икономиката, която ще бъде обявена следващата седмица.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!