Лауреатите Дмитрий Муратов и Мария Реса
Лауреатите Дмитрий Муратов и Мария Реса

Нобелова награда за мир беше присъдена на журналистите Мария Реса (Филипини) и Дмитрий Муратов (Русия). Председателят на Норвежкия нобелов комитет Берит Рейс-Андерсен обяви решението днес.

Реса е съосновател и главен изпълнителен директор на независимия филипински новинарски сайт Rappler, а Муратов е главен редактор на основния опозиционен вестник в Русия „Новая газета“.

Тe са отличени за усилията си да защитят свободата на словото, което е предпоставка за демокрацията и дълготрайния мир, посочват от Нобеловия комитет. Двамата журналисти получават приза за смелата си битка в защита на свободата на словото във Филипините и в Русия.

В своята 120-годишна история Нобеловата награда за мир никога не беше присъждана на представители на независимата преса.

„Фактологията в репортажите, които ни помагат да бъдем информирани и да си съставим представа за текущите събития в хода на тяхното развитие, е от ключово значение за правилното функциониране на откритата обществена дискусия и демократичните институции“, заяви Хенрик Урдал, ръководител на Института за изследване на мира в Осло.

Наградата за мир, състояща се от грамота, златен медал и чек за 10 млн. крони (980 000 евро), традиционно се връчва на 10 декември – годишнината от смъртта на създателя на наградата Алфред Нобел през 1896 г. Тя е единствената Нобелова награда, която се връчва в норвежката столица.

Следващата седмица Нобеловият сезон приключва в понеделник с обявяването на наградата за икономика.

Припомняме, че сред кандидатите, чиито имена се спекулираха за наградата бяха медийните организации „Репортери без граници“, Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ) или Международната мрежа за проверка на фактите (към която принадлежи и АФП), както и шампионът в борбата с корупцията Трансперънси интернешънъл, както и лидери на беларуската опозиция и борци за климата като Грета Тунберг.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук