Начало На фокус Горивата са поскъпнали с близо 30% за година

Горивата са поскъпнали с близо 30% за година

горива, бензин, петрол

Единственото, което определя цената на горивата, е свободният пазар. „Държавата няма какво да направи и няма как да въздейства върху цените на горивата, защото акцизите се определят отвън“, категоричен бе Светослав Бенчев.

През 2023 г. може има драстично поскъпване на цените с около 1.10, 1.20 лв. за всички горива заради Зелената сделка. По този начин всички горива ще се превърнат в луксозна стока и ще се оскъпи всичко, изтъкна Бенчев.

Според Бенчев няма да се стигне до 3 лева на литър тази година, защото няма  фактор, който да го наложи. До края на годината може би ще има постъпване с още около 7-8 стотинки, ако цените на суровия петрол поскъпват.

Той не вижда към настоящия момент как цената на суровия петрол може да тръгне надолу. Ако данъците и акцизите не се променят, няма как нещата да тръгнат надолу, посочи Бенчев, като посочи, че в касовите бележки пише колко е ДДС акциза и какво плащане всъщност.

Бенчев акцентира, че в България, Гърция, Румъния и Франция цените са идентични в последните няколко дни, а пък в различните райони на София и в страната цените на горивата са различни и няма картел на пазара.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук