летище пътници

Норвегия затваря границите си за чужденци от полунощ. В страната ще бъдат допускани само лица, които имат статут на постоянно пребиваване, съобщиха от Министерството на външните  работи.

По информация на посолството ни в Осло новите изисквания се въвеждат с цел да бъде ограничено разпространението на по-заразния британски щам на коронавируса.

„На практика границата ще бъде затворена за всички, които не живеят в Норвегия“, каза вчера премиерът на Норвегия Ерна Солберг.

Мярката е едно от най-строгите ограничения, което е наложено за пътуване в Европа в момента. Премиерът на страната потвърди постепенното намаляване на случаите на Covid-19, но обясни, че мерките са за допълнителна защита на страната от мутиралите варианти на болестта.

Изключения от изискването се допускат по хуманитарни причини, сред които са случаите на оказване на специални грижи за граждани в Норвегия и за чужденци, които се събират с деца си.

В страната ще могат да влизат и близки членове на семейството на постоянно пребиваващи в Норвегия, като кръгът обхваща единствено съпрузи, партньори, малолетни деца, родители. Изключения се прилагат и за служители на чуждестранни медии, за моряци и екипажи в авиацията, за чужденци, ангажирани с превоз на стоки и с пътнически транспорт. Забраната няма да важи за чужденци, ангажирани с критични социални функции.

По-рано норвежките власти обявиха, че в страната се влиза само с PCR-тест за коронавирус, направен не по-рано от 24 ч. преди пътуването. То остава в сила за пътниците, които имат право да влизат в страната. Изисква се и предварителна регистрация на влизащите в Норвегия, задължителен тест на границата и задължителна карантина.

След две седмици властите в Норвегия ще направят анализ наефективността на предприетите мерки и нуждата от евентуалното им продължаване.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Осло на следния телефонен номер: +47 22 55 40 40, както и на дежурен телефонен номер в извънработно време: +47 48650093. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: Embassy.Oslo@mfa.bg

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!