театър

Европейската инициатива Нощ на театрите ще отбележи своята девета година в България и днес (20-ти ноември) ще събере в 14 вълнуващи часа десетки съдържания в 11 български града (София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Благоевград, Плевен, Шумен, Сливен, Кърджали, Търговище), като към момента (поради динамичната обстановка) се планират събития както на живо, така и в различни онлайн платформи.

Още в изминалата вечер Театър „Реплика“ откри културната нощ с представление в осем части по романа на Ф. М. Достоевски – „Престъпление и наказание“, под режисурата на Георг Жено.

В София Нощта се провежда с подкрепата на Столична община и ще започне от сутринта с детски представления в Софийска опера и балет, Младежки театър „Николай Бинев“, Театър „Възраждане“, Университетски театър към НБУ и Руския културно-информационен център.  В 12:00 и в 13:15 ч. Софийска опера и балет ще „отвори“ вратите си за тур зад кулисите, като включването в разходките е с предварителни записвания и до изчерпване на местата, които заради противоепидемичните мерки са с намален капацитет.

Точно в 12 ч. ще започне и откритото студио LIVE CAM “Другата страна на театъра“, което ще се излъчва на живо във фейсбук за всички почитатели на театралното изкуство в България и по света. Тази година за различните лица на театъра ще разкажат и режисьорите, и драматурзите, и актьорите. Част от темите, които ще се дискутират, са свързани с театъра в COVID ерата и възхода на новите формати, кризата и трансформацията в изкуството, българската драматургия тук и сега на театралната сцена, както и новите пространства за култура. Ще има преки включвания от Чикаго, Лос Анжелис и Тулуза.

Следобедната и вечерната програма ще предложи богат избор от представления в повечето театри в София, както и няколко импро сесии в ХаХаХа импро палас (вкл. и с онлайн излъчване). Специално за Нощта са планирани и представления в по-късни часове (след 21 ч.), за да могат зрителите да гледат повече спектакли.

Някои от най-обичаните творци на българския театър, опера и балет и тази година  застават зад каузата, като за първи път като посланици на инициативата се включват и двама режисьори – Галин Стоев и Явор Гърдев.

Останалите лица на театралната Нощ са  Владимир Пенев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Дарин Ангелов, Христо Петков, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Георги Златарев, Константин Еленков, Йордан Ръсин, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Боряна Братоева, прима балерината Марта Петкова, премиер-солистът Никола Хаджитанев и диригентът Максим Ешкенази.

Всички те ще участват в емблематичния проект „Нощни персонажи“, чийто нов прочит е дело на фотографа Диляна Флорентин, която работи в екип с Цветан Игнатовски, Слав Анастасов и The Smarts. Черно-белите колажи имат QR код, през който се разкрива една друга страна на посланиците: техните истории и усещания за театъра, които досега са останали скрити – защо понякога най-добрият маршрут към премиера е и най-сложният, какво се пее преди представление, как се учи текст и защо да ходим на постановка по пижами.

19-те фотографии ще бъдат официално представени във Фоайето на Театър „Възраждане“ (от 16 до 21 ноември) и UniCredit Studio на пл. „Света Неделя“ (на 19 ноември) в София. Входът за двете изложби е със свободен достъп.

Събитията, включени в програмата се реализират при спазване на всички COVID мерки.

Европейска Нощ на театрите е платформа, която обединява всички, имащи отношение към театъра и сцената за създаване и показване на качествено театрално изкуство, без граници, езикови, религиозни или етнически бариери. Зад идеята стои Елеонора Роси (Франция), но пилотно проектът стартира през 2008 г. в Хърватска – иницииран от Детски театър Добрава (Children’s Theatre Dubrava) и Театър Шибеник (Šibenik Theatre).

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!