Дете на 9 г. – чужд гражданин, е с дало положителна проба за коронавирус в България. Чичото на детето – английски гражданин, е бил контактен със сестра си, която е била болна от коронавирус. Мъжът е пътувал на почивка в България. Това съобщиха от Националния оперативен щаб на редовния сутрешен брифинг.

Пробата на детето е дала положителен резултат за коронавирус, с почти никаква клинична картина, уточни проф. Венцислав Мутафчийски. Чичото на детето преди да се върне в България е бил контактен със сестра си, която е болна от коронавирус.

„В стремежа си да запазят бизнеса си, туристическите обекти се опитват да си запазят бизнеса, като приемят всякакви гости, което е крайно безотговорно“, отбеляза началникът на ВМА.

В страната се забелязва тенденция към спазване на препоръките и заповедите на властите. Проф. Мутафчийски посочи още, че това ще даде възможност на държавата да не бъде прекалено твърда в изискванията си, тъй като това не е нужно, след като обществото се е мобилизирало.

Благодаря на всеки българин, който вчера почете с ръкопляскане медиците, които се грижат за болните от коронавирус, допълни началникът на ВМА.

В Гърция през последното денонощие има регистрирани нови 103 случая на болни, като правителството обмисля да наложи забрана за излизане от дома. В Китай само 16 случая през последното денонощия, докато в Италия новите случаи са 3590, а починалите са 368 човека. А в Южна Корея, която засега е четвъртата най-засегната страна, новите случаи през последното денонощие са 74, което според Мутафчийски показва, че строгите мерки дават резултат.

В света към момента болни са 169 хиляди, а възстановилите се са 79 хиляди.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!