Транспортната комисия на парламента прие на първо четене предложение на БСП за нови санкции за шофьорите, които карат в аварийната лента. Който бъде хванат в подобно нарушение, ще трябва да плати 1000 лева глоба и ще остане без книжка за 3 месеца.

Стотици нарушения бяха забелязани в аварийната лента на автомагистрала „Тракия“ при двете катастрофи, които станаха там през последните два уикенда, като каращите в първата лента дори предизвикаха произшествия.

Стотици снимки на нарушители бяха публикувани във Фейсбук, а шофьори масово се възмущаваха как се кара в нарушение на закона и то пред КАТ. Всъщност идеята е наказанието за движение в аварийната лента да се приравни с наказанието за шофиране в насрещното платно.

Началникът на КАТ Бойко Рановски присъства на заседанието на комисията и обясни, че няма предвидена глоба и наказание за каране в аварийната лента, а по думите му то е абсолютно равнозначно на карането в насрещното платно.

Транспортната комисия дебатира и за наркотиците в кръвта на шофьорите и реши – пробите за наркотици да не се обвързват с времето на приема им. Така, ако шофьорът е приемал наркотици преди 40 дни, пак ще подлежи на глоба, ако има следи от тях в кръвта му.

Шофьорите спипани за каране под влияние на наркотици ще могат да изберат дали да им бъде направена проба от слюнка с т. нар. доказателствен анализатор или кръвна проба.

Промените на транспортна комисия ще се гледат през септември след лятната отпуска на депутатите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук