Българска банка за развитие

Новите надзорници в Банката за развитие намалилиха заплатите на изпълнителните директори. Това е едно от първите им действия, след като бяха назначени. Новианата съобщи пред бТВ Стамен Янев, председател на Надзорния съвет на държавната финансова институция.

Тези дни служебният министър на икономиката Кирил Петков разкри, че някои от шефовете на банката са получавали неправомерно високи възнаграждения. В някои месеци те са стигали до 60 000 лв.

Янев не посочи какви ограничения са наложили върху възнагражденията на членовете в борда на директорите на държавната банка, чиито регулярни заплати, както стана ясно са около 30 000 лв. Самият той като член на Надзорния съвет обяви, че не получава заплата.

„Законът не позволява висши държавни служители да получават възнаграждения от участието си в контролни органи на държавни фирми“, каза Янев.

Той който влезе в надзора на ББР като зам.-министър на икономиката, а сега е директор на Българската агенция за инвестиции. Това обаче не се отнася до останалите членове на надзора, които не са на висши позиции в държавната администрация.

Припомняме, че съдът няколко пъти опита да саботира назначаването на новите надзорници. Те бяха сменени заради разкрития по отношение на отпуснати заеми, които се оказа, че се насочват и концентрират към няколко големи фирми.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!