Министърът на икономиката Кирил Петков и представители на германски електромобилен клъстер подписаха меморандум за изграждането на завод за електромобили у нас.

Инвестицията е за 140 млн. евро и ще разкрие 1000 нови работни места. В България ще се произвеждат електромобили от ново поколение. Повече за завода ТУК.

Министър Кирил Петков: Много съм горд

Много съм горд, че една немска компания на бъдещето за електрически автомобили ще направи основното си производство в град Ловеч. Това каза на пресконференция служебният министър на икономиката Кирил Петков по време на подписванетос германската компания e.GO.

„Голяма част от добавената стойност ще се произвежда в България, не е само сглобяването. Цялата алуминиева конструкция ще бъде произведена в България. Кабелите ще бъдат произведени в Ямбол. Имаме още няколко български доставчика, които ще работят с тях и всичко ще се случи в Ловеч. Имаме нужда от точно такива работодатели с висока добавена стойност, експортно предприятие с идеята да расте и тук да стане хъб за електрическите автомобили“, допълни министърът.

Проектът ще бъде осъществен в рамките на 2 години. Очаква се над 30 000 коли годишно да излизат от завода.

„Вярвам, че няма нищо случайно в датите. Точно на тази дата преди 9 години беше създаден автомобилният клъстър в България. Горди сме от постигнатите за тези години”, каза Любомир Станиславов, изпълнителен директор на българския клон.

След церемонията беше направен и тест драйв. В България ще се произвеждат 3 модификации. Една от тях е с иновативен интериор, по-големи батерии и повече мощност. Автомобилът е кросверсия, с по-висока проходимост. Заводът ще заработи във втората половина на 2023 година, планът ни е амбициозен и предвижда фабриката да бъде построена за кратък период от време.

Много от частите, които ще се използват при сглобяването на електромобилите ще се произвеждат също от германска компания, базирана у нас.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!