новите случаи новозаразени

Ръст на новите случаи на коронавирус за денонощие. След като вчера техният брой беше малко над 1110 днес те са вече 2198. Направени са 12 167 теста. Това съобщава Единният информационен портал. Положителните проби са около 18%.

За последните 24 часа у нас са се излекували 1638 души. 93 са жертвите на вируса за последното денонощие.

Най-много са новите случаи са регистрирани в град София – 607 души.

За последните 14 дни наблюдаваме тенденция за плавно покачване на числата, както на заболеваемостта, така и на заетостта на леглата в болниците. На национална база заетостта на леглата в здравните заведения за неусложнени пациенти е 48%. Интензивните легла са запълнени на 53%, отчете вчера здравният министър проф. Костадин Ангелов. Увеличението е само в отделни области, уточни здравният министър.

5307 души се лекуват в болници, а от тях 440 са в интензивни отделения.През последното денонощие са поставени 20 376 дози ваксини.

Вчера заработи и електронен регистър за записване за ваксиниране. Чрез него всеки, който желае може да се запише за имунизация за след седмица.

В мобилното приложение може да се направи и избор на ваксинационен център. 24 часа преди запазения час ще бъде изпращано съобщение за напомняне за предстоящата ваксина.

От вчера болницата в Бургас отмени плановите операции заради сериозния ръст на нови случаи на коронавирус. Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев препоръча и на другите големи болници в страната, където има увеличение на случаите, да постъпят по същия начин.

Споменати бяха областите Кюстендил, Враца и Плевен. За София ще се подхожда индивидуално, защото на територията на столицата има над 100 лечебни заведения. Възможно е в някои от тях също да бъдат спрени плановите операции. 285 на 100 000 души население е заболеваемостта в момента. Данните отреждат на страната ни 18 място в Европейския съюз и 5 място на Балканите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук