шах
Някой ще се окаже в цугцванг на 3 април. Да видим кой. Снимка: pixabay

В шахмата има железни правила. Когато някой ги наруши, губи играта. Победата се присъжда на противника, дори да е по-слаб. В политиката е горе-долу същото. Или поне би трябвало да бъде. Правилата в политиката са по-разтегливи. Но финалът и на шахматното, и на политическото поле, е един и същ: играеш лошо – губиш.

Едно от много важните правила в шаха е, че трябва да направиш хода си за определено време. Не можеш да мислиш ден, месец, година. Часовникът тиктака. Играеш хода или губиш.

И тук се появява една много любопитна шахматна ситуация. Нарича се

ЦУГЦВАНГ

Думата е от немски (zugzwang) и значи приблизително „неблагоприятно положение за играча, който е на ход“. Тоест – получило се е така, че за него всички възможни ходове са неизгодни. Времето лети, ще-не ще той трябва да играе и… е принуден със собствените си ръце да влоши позицията си.

За да си дойдем на думата: има твърде голяма вероятност след изборите на 2 април една коалиция да се окаже в цугцванг. Коалицията се нарича „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ).

Социолозите вече започнаха вършитбата. Днес една агенция казва, че ПП-ДБ водят с процент пред ГЕРБ-СДС, утре друга казва обратното. Едната твърди, че в новото Народно събрание влизат 5 политически субекта, другата отвръща: не, ще влязат 7. Третата и четвъртата също предлагат свои версии. Някои агенции държат на името си и дават честни резултати, други откровено манипулират – свидетели сме на не една и две изцепки през последните години. Всички обаче се застраховат, че понякога избирателят ги „изненадва“ в последния момент.

Всъщност не е толкова важно 5 или 7 партии/коалиции ще присъстват в 49-ия парламент. Ясно е, че ДПС и „Български възход“ (ако влезе) са готови на всичко, за да бъдат във властта. Наричат това „национално отговорно поведение“. Ние можем да го наречем „стремеж към келепир“, но това не променя положението.

На 3 април

Две от коалициите са сигурни – ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Да се съсредоточим върху тях.

Едната ще е първа, другата ще е втора парламентарна сила. Коя каква – ще стане ясно още на 3 април. И двете са управлявали досега – първата малко, втората много. И двете са показали на какво са способни – и добро, и лошо. И двете обявяват себе си за евроатлантически, антипутински, „за“ Шенген, „за“ еврото. В днешното международно положение най-логичната и стабилна коалиция е именно между тях. Логиката обаче не е силата на българския политически елит. За партийците ни са характерни други качества, които няма да изброяваме, защото не е прилично.

Като редови български гражданин, аз искам нещо простичко – да не ходя по три пъти годишно на избори, да ме управляват честни, достойни, некрадливи хора, които да ме приближават към Европа, а не към Евразия. А, и да оправят съдебната система, защото там е пълна трагедия. А, и да не ме управлява еднолично Радев, че вече ме е срам. Простичко, нали? Но изглежда непостижимо.

Близките прогнозни резултати на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС начело на таблицата ясно показват, че повечето разумни хора в България са на мое мнение – Европа, евро, оръжия за Украйна и т.н. Ще седнат ли да си говорят тези две политически сили след изборите? Много е съмнително. От 2 години насам те така се ругаят една друга, че не ги виждам на една маса, отрезвели и усмихнати, как се разбират и си стискат ръцете за доброто на България. (Е, хайде, усмивките не са задължителни, и без тях ще минем.) Представям си как започват преговорите помежду им: „Добре, обаче вие няма да крадете!“ „Добре, обаче вие няма да харчите безразборно!“ „Добре, обаче вие ще се пречистите!“ „Добре, обаче вие няма да ни плюете по цял ден!“

Кой кого

Врелите и кипели в политиката ГЕРБ-СДС демонстрират по-голямо желание за някакво разбирателство. Младоците от ПП обаче изглежда няма да спрат с анти-ГЕРБ риториката и след изборите – все пак тя роди тяхната партия. (В интерес на истината партньорите им от ДБ реагират доста по-умерено. Опитът им си личи, те не затръшват врати и, с изключение на ген. Атанас Атанасов, не връхлитат върху Борисов при всеки повод. От друга страна Атанасов неотдавна страстно подкрепяше втория президентски мандат на Радев, а сега му иска импийчмънт, така че…).

Тук също има парадокс. Само 9% от твърдите избиратели на ГЕРБ-СДС са съгласни за общо редовно правителство с ПП-ДБ, 87% не го одобряват. Малко по-склонни на компромис са избирателите на ПП-ДБ – 16% от тях приемат съучастие с ГЕРБ-СДС в следващия кабинет, срещу 82%, които не одобряват.

„Продължаваме промяната“ се държат така, сякаш ще спечелят изборите с 10-15% преднина и никак не се тревожат за след 2 април. Но ако са прави социолозите и процентите са 1-2, тогава?

Тогава идва неприятният отвсякъде цугцванг.

Ако искат стабилно правителство, на ПП-ДБ ще им се наложи да преговарят. С кого? С ДПС, „Възраждане“ и БСП ли? Логично е с ГЕРБ-СДС. Такъв е и интересът на България, предвид войната, инфлацията и обедняването през последната година. Обаче ситуацията става заплетена поради… добрите стари вътрешнопартийни интереси.

ЦАЙТНОТ

От една страна, ГЕРБ-СДС ще извлекат полза от управленска коалиция с ПП-ДБ, защото това ще прелегитимира ГЕРБ и ще им помогне за местните избори.

От друга страна, ПП-ДБ като формация нямат интерес от такава коалиция – пак заради местните избори. Те трудно ще измислят как да обяснят на електората си, че на национално ниво управляват с онези, които наричат корумпирани, а на местно ниво искат да ги победят.

От трета страна, ако ПП-ДБ откаже на ГЕРБ-СДС и засили страната към нови парламентарни избори, има опасност именно избирателите на „Промяната“ да се разочароват от поредното безсмислено въртене на колелото и да се отдръпнат. Да не говорим какъв ефект ще има върху масовия избирател шесто явяване пред урните за две години.

От четвърта страна – ПП-ДБ в последните дни разпространяват идеята, че като победят на изборите, ще съставят редовно правителство на малцинството и това е положението. Тогава, ако не ги подкрепи ГЕРБ-СДС (Борисов категорично заяви, че няма да подкрепя кабинет без участие на партиите му), ще се наложи да се пазарят с проевропейското ДПС и проруските „Възраждане“ и БСП. Тогава, дори да се скалъпи някакво правителство, то ще изтрае от ден до пладне и на следващите избори ПП-ДБ ще се окажат със спукани гуми и полупразен резервоар. Справка: ИТН.

Да припомним – цугцванг се нарича. Какъвто и ход да играеш, все ще е зле за теб. А време няма. Това се нарича цайтнот.

От пета страна (в политиката игралната дъска не е квадратна, а многоъгълна) ПП-ДБ могат да пробват да поставят в цугцвунг ГЕРБ-СДС: „Ние правим кабинет на малцинството и ако  вие не ни подкрепите, значи вие сте лошите.“ Могат. Само че как ще играе тогава старият, изпечен майстор на белота Бойко Борисов, не е ясно.

За финал: казахме вече по-горе, че партийците ни имат немалко недобри качества. Но не е лошо да не забравяме, че ТЕ – това сме НИЕ. Аз и ти. Народът. Едно към едно.

Няма мърдане.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

  1. Цугцвангът се подготвя от днес. Гл.секретар на МВР : „След изборите ще знаем кои партии купуват….“ . Е , не е ли ясно , че ще се обжалват изборите , когато не се получи „правилният“ резултат за г-н Радев, извинете за „говното“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук