сайт, цените на храните
Новата платформа бе представена днес. снимка: БГНЕС

Сайтът за проследяване на цените на основните хранителни продукти у нас бе представен днес. Министрите на икономиката и на земеделието направиха демонстрация как потребителите да сравняват цените и сами да си направят сметка къде определен продукт е най-изгоден. 

Предвидено е адресът на сайта да е foodprice.bg. Той все още не работи. Към интернет страницата ще има и бърза връзка през този на Министерство на икономиката и индустрията.

„Направени са над 1000 проверки в търговските обекти. Предвиждат се и законодателни промени – Закон за надценките на хранителните стоки. Ще се прегледат и европейските закони по отношение на храните, като ще се заимстват добрите практики“, обясни икономическият министър Никола Стоянов.

Платформата ще предоставя обединена информация за пазара на храни – от изкупни цени на основни суровини, през стойност на внос и цени на едро, до тези на рафта в магазина. Данните са налични както на национално ниво, така и по области. Има възможност и за

сравнение на цените у нас с тези в 7 европейски държави.

В мониторинга са включени столиците Берлин, Виена, Париж, Букурещ, Атина, Прага и Загреб. Сайтът е собственост на Министерството на икономиката и индустрията и е разработен от „Информационно обслужване” АД.

Към момента в сайта са включени около 30 основни хранителни продукта, но за част от тях все още се събира информация за различни техни разфасовки или характеристики. Например – масленост при киселото мляко, бял и типов хляб и др. Системата дава възможност и за проследяване на изкупните цени на основни суровини като мляко, слънчоглед и др. Така потребителят може да получи пълна информация за формирането на цената на дадена стока.

„Държавата ще дотира 80% от цената (без ДДС) на поливната вода като мярка срещу скъпите храни“, обяви министърът на земеделието Явор Гечев на пресконференция за представянето на информационната платформа със сравнителните цени на храните.

„Министерството на земеделието направи спешно социологическо проучване, което ще бъде представено идните дни. Опитали сме се да измерим извадка общественото мнение по отношение на мнението за цените, мнението за мерките, които прилагаме и съответно как разбират българските граждани целия процес и проблемите по отношение на него“, каза още министър Гечев.

„Това ще е глътка въздух за земеделските производители, но и за потребителите, затова свързваме двете теми“, добави министърът на земеделието.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

  1. Измама в полза на всички търговци в България, нека те да кажат защо цените са по високи!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук