Лицензите на 190-те рибари, които днес излязоха на протест, няма да бъдат отнети. Това ще стане със заповед на директора на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Галин Николов, предаде БНТ. По-рано днес той се срещна с рибарите в Царево. Причината за отнемането на лиценза бе нередовното водене на риболовните дневници. Рибарите имаха готовност и да излязат на символичен протест на Никулден.

Отпадането на риболовните дневници за малките лодки в Закона за рибарство и аквакултури е от края на 2015 г., но има определени условия, които трябва да бъдат спазени, обясни Николов. Законът изисква, ако един рибар не е водил рибарския си дневник и не е подавал декларация за улова си през последните две години, лицензът му да се отнеме, за да се освободи квота за желаещите да получат такъв.

В момента всеки, който е получил уведомление за отнемане на лиценза може да обжалва пред Административния съд. „Ще спра всяка своя заповед, срещу която има жалба“, обеща Николов. Според него това е единственият му полезен ход на този етап.

Рибарите настояват законодателството в България най-накрая да се синхронизира с европейското. В момента дори и малките лодки под 10 метра се водят в регистрите на ИАРА като кораби.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук