Язовирите, които се наблюдават в Министерството на околната среда и водите (МОСВ), имат свободни обеми за поемане на по-високи води.

Към момента не се налага контролирано изпускане на язовири като превантивна мярка, тъй като няма язовири със запълване над 90%, съобщиха от министерството.

МОСВ управлява водите на 52 комплексни и значими язовира, като ежедневно следи състоянието им.

Процентът на запълване на обемите на комплексните и значими язовири към днешна дата е 66,6%.

За сравнение този процент за същия период през миналата годината е бил 78,6%, което е с около 12% по-малко от предходната година. Процентът на запълване на язовирите с питейно-битово предназначение е 76,4%, което е добре предвид предстоящия летен сезон и нуждите на населението от питейна вода, посочват от ведомството.

По данни от Басейнова дирекция регистрирано e повишено ниво на р. Янтра при гр. Велико Търново, като критичен е участъкът на реката около историческата църква „Св. 40 мъченици” в града, както и при моста между селата Първомайци и Горна Оряховица. Няма излизане на води извън речното корито.

По данни на НИМХ се очаква повишаване на нивата на реките Марица и Тунджа, като река Тунджа вече е достигнала жълт код на предупреждение.

В МОСВ няма постъпила друга информация за разливи и данни за критични нива и възникнали аварийни ситуации, както и за засегнати населени места от вредното въздействие на водите.

Басейновите дирекции проверяват на място и следят за състоянието на язовирите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!