Теменужка Петкова
на снимката: Министърът на енергетиката на Република България Теменужка Петкова

АЕЦ „Белене” може да реши проблемите на региона с нарастващото търсене на електроенергия в комбинация с все по-строгите екологични изисквания и предизвикателствата на климатичните промени.

Това каза енергийният министър Теменужка Петкова по време на среща на върха, посветена на енергийната сигурност в региона, провела се в Белград в понеделник.

Във форума участваха министри от Сърбия, Република Северна Македония, Румъния, Унгария,Черна гора и Република Сръбска, съобщиха от Министерството на енергетиката.

„Считаме, че проектът за нова ядрена мощност може да играе ключова роля за енергийната сигурност в региона, както и за повишаване на конкурентоспособността и икономическото му развитие“, допълни Петкова.

Тя припомни, че поканата за избор на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ „Белене“ бе публикувана в Официалния вестник на ЕС на 22 май 2019 г.

Петкова запознала присъстващите и с реализацията на  петте проекта от общ европейски интерес, върху които продължава работа Електроенергийният системен оператор.

Българският енергиен министър подчерта, че преходът към нисковъглеродна икономика следва да бъде плавен, при отчитане на националните специфики на държавите членки, както и правото им сами да определят своя енергиен микс.

По думите й „единствено чрез сътрудничество между страните от региона ще успеем да постигнем реална диверсификация“.

Петкова акцентира и върху необходимостта от  изграждане на липсващата инфраструктура, както в сферата на природния газ, така и в областта на електроенергетиката, за да бъде постигната енергийна сигурност в региона на Западните Балкани.

Тя запозна участниците в срещата с плановете на правителството за изграждането на газовия хъб „Балкан“ и изграждане на необходимата газопреносна инфраструктура да се свържат пазарите на природен газ на страните членки в региона, а чрез тях – и със страните от Централна и Западна Европа.

Като крачка в тази посока Петкова отбелязва ускоряването на работата по строежа на газовата връзка между България и Сърбия, както и първата копка за интерконектора с Гърция и намерението на „Булгартрансгаз“ за вземе дял от бъдещия терминал за втечнен природен газ край Александуполис.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!