СДС успя да спре подхода на БСП към властта. Това каза на пресконференция председателят на СДС Румен Христов по повод резултата от европейските избори.

„Ние от СДС се изключително доволни, защото десницата запази своето преобладаващо мнозинство в ЕП. Там ще имаме седем представители на десницата. Това означава, че България ще даде повече депутати в ЕНП, отколкото, например, Холандия. Мисля, че имаме потенциал постепенно да започнем да възраждаме СДС и се надявам той да бъде реализиран на предстоящите избори”, каза Христов.

От своя страна бъдещият евродепутат Александър Йорданов каза:

„СДС много пъти бе хулена и отхвърлена през годините. Сега тя доказа, че е активна и истинска, и работи.”

Той добави:

„Европейските избори доказаха, че в Европа все по-често ще се управлява коалиционно. Ще се събират за общо управление дори партии, които имат наглед големи различия в своите идеологии и програми”.

Александър Йорданов каза още:

„Приятната новина от изборите е, че всички проруски партии с афиширано поведение на симпатия към Русия, се провалиха тотално. Провалиха се както парламентарни такива партии, така и извънпарламентарни.”

По думите му ГЕРБ и ВМРО са затвърдили мястото си в българския политически живот.

„СДС помогна да се постигне една убедителна победа срещу нашия основен противник – БСП. Винаги нашият интерес е бил да се победи БСП. Когато не сме можели сами, сме търсили коалиция”, каза още той.

Александър Йорданов коментира защо СДС не са се коалирали с „Демократична България”:

„Какво щеше да се случи, ако бяхме с „Демократична България”? Ние щяхме да помогнем на БСП да победи ГЕРБ – това щеше да се случи. Тези, които настояват на варианта на всяка цена с „Демократична България”, макар че те не ни искаха. Те се смятат за велики и самодостатъчни, а това, от моя гледна точка, е смешно. Аз искам да призова тези демократични партии в България да победят БСП. Свалянето на процентите на ГЕРБ връща БСП на власт със сигурен партньор ДПС. Впрочем, „Демократична България” непрестанно лъжат, че ГЕРБ е в коалиция с ДПС. Това са глупости, които пречат на демократичната общност в България”.

И добави:

„За разпадането на демократичното обществото в България вина имат конкретни лица. Те са отговорни за това. Тук СДС няма вина, който винаги е бил символ на името си. Виновните са тези, които бягат от СДС с идеята да направят някаква невиждана партия. Независимо дали се наричат Иван Костов или Радан Кънев. Всички тези хора работиха за разпадането на СДС, което обслужваше БСП.”

От своя страна председателят на СДС Румен Христов каза от своя страна, че „Демократична България” е предложила унизителни условия на СДС за коалиция.

„В политиката, освен емоционално, трябва да се действа рационално.”

И добави:

„Когато СДС и ДСБ са заедно има успех. И двата пъти те развалиха коалицията. Ако не се бяхме разделили на парламентарните избори , щяхме да сме в парламента и да сме мотора на реформите, вината е в нас“, каза още той.

В интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ председателят на партията каза, че СДС не изключва възможността за нова коалиция с ГЕРБ на следващите избори.

„Имаме решение на НС на СДС, което дава право на всяка общинска структура да реши по какъв начин ще се яви на местните избори. Забраната за коалиции и общо явяване е за БСП и ДПС. Разбира се, общата формула, която показа, че е успешна, ще доведе до коалиране с ГЕРБ на много места в страната. Вероятно ще има общини, в които ще бъдем с ВМРО и „Демократична България”. Нагласата към този момент на повечето общински структури е да бъдем в съюз с голямата партия ГЕРБ”.

Главният секретар на СДС Илия Лазаров, който също беше част от листата на ГЕРБ-СДС за европейските избори, каза, че СДС е дала 70 000 гласа за изборния резултат.

„Много сме доволни от постигнатия резултат”.

И добави:

„Ние сме много благодарни за коректното партньорство, което имахме от ГЕРБ. Смея да твърдя, че от много години СДС не е участвало в коалиция, където така коректно да са се отнасяли с нас“.

По думите му, това е била много успешна кампания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!