багер, Ахтопол
Снимка: Фейсбук

Багерът, който беше забелязан в близост до сиви дюни в Ахтопол преди няколко дни, ще получи глоба от Регионалната екоинспекция в Бургас. Санкцията е за преминаване през защитените зони.

При проверката експертите са установили, че няма извършено „заравняване” на дюните, а само преминаване през защитените територии.

Управителят на плажа „Ахтопол-Север“ посочи, че багерът е почиствал вече съществуваща пътека, която е с дължина 160 метра и широчина 2 метра, като на пътеката са поставени дървени скари за преминаване. При извършването на тези действия обаче багерът е преминал през картирани сиви дюни.

Регионалната екоинспекция  обаче не е била информирана за тези действия, което е нарушение. Това каза директорът на институцията инж. Тонка Атанасова.

„От днешната проверка се установи, че трасетата, през които е преминато и са поставени скарите за достъпа на плажа до Ахтопол, са върху сиви дюни. Това е нарушение по Закона за защитените територии. Няма разорана дюна. Просто има преминаване по дюни, картирани сиви дюни“, обясни Тонка Атанасова, директор на РИОСВ-Бургас.

Глобата за юридическо лице за нарушението е от 1000 до 5000 лева и от 100 до 5000 за физическо лице.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!