Доналд Тръмп
На снимката: Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е обсъждал със свои съветници възможността сам да се помилва през оставащите му няколко дни в Белия дом, съобщи „Ню Йорк Таймс“.

Вестникът се позовава на осведомени източници, според които тази тема е била коментирана неведнъж след президентските избори през ноември миналата година. Той е споделял със съветниците си, че обмисля възможността сам да се помилва и се е поинтересувал от мнението им дали трябва да постъпи така и дали са налице възможни последици от политическа и юридическа гледна точка.

Изданието подчертава, че интересът на държавния глава излиза извън рамките на кухите разсъждения, тъй като той отдавна твърди, че има право да се помилва. Фактът, че обсъжда този въпрос със съветниците си, означава, че има сериозни намерения да направи това.

Според вестника, Тръмп е все по-убеден, че противниците му ще започнат съдебни дела срещу него след края на президентския му мандат.

Според информацията на „Ню Йорк Таймс“, държавният глава обмисля възможността да помилва и членове на семейството си – трите си по-големи деца и зет си, съветници и служители в администрацията, както и адвоката си Роберт Джулиани.

Подобна стъпка би била безпрецедентна, посочва изданието. Досега нито един президент на Съединените щати не е помилвал сам себе си, поради което не е проверявана легитимността на подобен акт от правна гледна точка.

Експертите не са единодушни по въпроса дали съдът би признал подобно помилване, но са съгласни, че това би създало опасен прецедент. По този начин държавният глава еднолично се обявява над закона и се освобождава от отговорност за всякакъв вид престъпления, извършени по време на управлението му като президент.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук