Розовите пантери

В топ десет на най-големите кражби в света е обирът на бижутерския магазин на Хари Уинстън – известен като краля на диамантите и бижутер на звездите. Задигнати са бижута на стойност над 108 милиона долара – не е произведен нито един изстрел, няма заложническа драма, нито ранени или загинали. Освен загубата на луксозните украшения, акциите на марката Хари Уинстън падат с 9% след като се разчува за кражбата.

Датата е 4 декември 2008г. Мястото е Париж. Четирима мъже влизат в луксозния магазин за бижута, малко преди той да затвори. Трима от тях са преоблечени в розови женски дрехи, сложили са руси женски перуки. След като са взели всичко от щандовете, те карат магазинерите да извадят всичко от вътрешната част на магазина. Обирът трае само 15 минути.

През 2009г.  полицията нарича култовите обирджии „Розовите пантери“. Скотланд ярд избира името по името на легендарния филм с Питър Селърс от 1963г. Повод за кръщенето бе залавянето на един от членовете й във Великобритания, който пренасял диамант за 500 000 долара, скрит в кутийка с крем за лице. Подобна сцена има във филма.

Около 40 души от бандата търкат наровете в затвори в различни държави. Никой от тях обаче не издава съучастниците си.

„Те просто мълчат. Влизат в затвора, лежат и излизат“, обясняват полицаи, занимаващи се със случая.

Самите обирджии явно харесват името, дадено им от британската полиция, защото често носят по време на обирите розови ризи.

Част от плячката е намерана в къща в градчето Павийон-су-боа във френския департамент Сен-Сен Дени. Става дума за бижута на стойност 20 600 000 евро. Укращенията са задигнати заедно с още от бутика „Хари Уинстън“ в Осми район на Париж.

В хода на разследването бяха разпитани общо 25 души и беше установено, че нападателите са знаели имената на хора от персонала на магазина, както и точното месторазположение на сейфовете. При претърсване на къщата в департамента Сен Сен-Дени, част от откраднатите бижута били намерени в тайник, скрит в бетона на канализационна тръба. Сред находките са 19 пръстена и 3 чифта обеци.

Четири от пръстените са оценявани на 8 400 000, 2 400 000, 1 820 000 и 1 600 000 евро. Същата къща е била претърсена от полицията и преди две години, но тогава нищо не е било открито.

На 16 май 2009г. френските власти обявиха, че „Розовите пантери“ са разбити. Тогава парижката полиция залови двама от членовете на бандата, за които се подозира, че са от най-едрите риби в ръководството й, а може би дори босовете.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук