Кириакос Мицотакис - премиер на Гърция

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис ще обяви във вторник план за постепенно облекчаване на ограниченията, въведени срещу разпространението на коронавируса, заяви говорителят на правителството Стелиос Пецас.

В коментар пред телевизия „Skai“ Пецас обяви, че постепенното отпадане на ограничителните мерки ще започне в началото на май и ще приключи в края на юни.

От 4 или 5 май, в съответствие с съобщението на правителството, хората ще могат да излязат, без да изпращат SMS на правителствен номер или да имат със себе си писмен документ, посочващ причината за излизането им от къщи.

Остава да се определи дали хората ще могат да напуснат населеното място, в което живеят, за да пътуват до своя остров или село, добави Пецас.

При всички случаи, ограниченията и забраните за пътуване ще останат в сила през предстоящите няколко почивни дни около 1 май, подчерта говорителят.

Планът за училищата е те да се отварят постепенно, съобщи „Катимерини“. Малките магазини за търговия на дребно ще могат да се отварят от 4 или 5 май, а универсалните магазини за момента ще останат затворени.

Отварянето на църквите ще бъде разрешено при следващ етап, без Пецас да уточни конкретни дати. Разработена е и програма за поетапно разрешаване на спортните дейности.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!