Нека всички да покажем, че въпреки че София е най-големият и най-трудният град, можем да дадем пример. Към това призова кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Тази сутрин кметът провери как протича организацията в „Южен парк“, който е един от десетте в столицата, отворени за разходки на родители с деца, бременни жени и индивидуално спортуващи.

„Не става дума за разхлабване на мерки. Даваме възможност децата да са на въздух в парковете, да потичат на широко, но спазвайки основните правила. Те са важни, защото казаха вечера и експертите, няма основание за разхлабване на мерките. Това е важно да се подчертае и хората да го осъзнаят. Ние всички трябва да направим така, че да защитим тази възможност“, заяви пред БГНЕС Йорданка Фандъкова.

Тя призовава хората да спазват стриктно мерките, които са предвидени в тази ситуация.

„Направили сме организация. Сутринта са сравнително малко хората, които се възползват, но очаквам към обяд да станат много повече родителите с деца. Зная, че е трудно. Аз също извеждам малки деца, когато имам време. Свикнали сме да оставяме децата да тичат, да играят, но в случая ще трябва малко усилие, за да спазваме правилата“, смята тя.

„Ако се справим добре 2-3 дни, след това можем да мислим за Витоша или други паркове“, каза още Фандъкова.

На влизащите в парковете се раздават брошури,на които има инструкции и обозначени еднопосочни маршрути, по които  хората могат да се движат, както и дезинфектант за ръце.

Припомняме, че децата могат да бъдат извеждани в парка от членове на семейството между 09.30 и 18.30 часа. Спортуващите и собствениците на кучета могат да го използват времето до 09.30 часа и след 18.30 часа. Задължително остава носенето на предпазна маска за лице, както и спазване на дистанция 2,5 метра един от друг.

На входовете, изходите и ключови места в парка пък са разположени служители на Общинска полиция, които следят за спазването на реда.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!