Синдиците на Корпоративна търговска банка обявиха процедура по продажбата на 100% от капитала на Търговска банка „Виктория“. Писмата за интерес към придобиването на банката трябва да се подават до 21-ви юли. Това е вторият опит за продажба на кредитора.

Миналата година на два пъти имаше удължаване на срока за подаване на оферти, а след това се яви само един кандидат – турската „Д-банк“. БНБ обаче не одобри сделката, с аргумента, че крие риск.

„Виктория“ е изцяло собственост на КТБ, но за разлика от нея, след специалния надзор през 2014-та отново отвори врати.

Още миналата година „Виктория“ погаси голямо задължение към КТБ, около 33 млн. лв., след като увеличи капитала си с 30 млн. лв. и сключи сделка с сделка с Visa.

Но по съвет на консултанта по продажбата ѝ,  повторното предлагане на активите на кредитора  остана за след стрес-тестовете на банковата система.  „Виктория“ очаквано беше сред проблемните банки (наред с ПИБ, „Токуда“ и „Инвестбанк“), въпреки че състоянието ѝ беше значително подобрено през годината.

Към края на май 2017-та активите на банка „Виктория“ са 127.6 млн. лв., а пасивите й са за над 92 млн. лв. От тях 85 млн. лв. са към КТБ. Собственият капитал на банката е 34.7 млн. лв., а регистрираният и внесен капитал възлиза на 122 млн. лв.

Банката започва работа на българския пазар като „Креди Агрикол“ с получаване на лиценз от БНБ на 2 ноември 1994 г. Тя е една от малките на пазара, а лицензът й е актуализиран последно на 16 ноември 2009 г. През юни 2014 г. малко преди да й бъде отнет лиценза, КТБ купува „Креди Агрикол“, а в пoследствие промени името й на банка „Виктория“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук