Румен Радев
на снимката: президентът Румен Радев

Очаква се днес президентът Румен Радев да наложи частично вето в промените на Закона за МВР. Според държавния глава приетите поправки не отговарят на критериите за ефективност и  безопасност, от които трябва да се ръководи всяко решение в сферата на националната сигурност.

Създава се паралелна НСО

Промените бяха приети на 11 юни. Те предвиждат създаване на паралелна Национална служба охрана. В новото звено ще се слеят „Жандармерията“ и Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ). Новата служба ще е ангажирана с охрана на опасни товари, борба с тероризма и масовите безредици, както и с охраната на висши ръководни държавни служители и редови служители на МВР, НАП или агенция „Митници“. Ще има възможност да бъдат пазени и президентът, премиерът и председателят на парламента, вицепрезидентът и главният прокурор.

“Създаването на нова Национална служа за охрана  в МВР би било удар към държавността, а не към президента”, коментира по-рано Румен Радев.

Ветото едва ли ще спре промените в Закона за МВР

На практика НСО остана единствената служба под шапката на президента и той даде поредица от сигнали, че не е готов да я отстъпи. Дори и да наложи вето обаче държавният глава  няма как да спре промените тъй като управляващите могат да ги прегласуват в пленарна зала.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук